середа, 02 березня 2011 18:28

Спецтема: Арабські революції

Каддафі привезли на свято в маленькому автомобільчику
12

Фото: Фото: Reuters

Поки на сході Лівії йдуть запеклі бої за контроль над містами Марса-ель-Бурейка (Брега) і Адждабія і влада переходить до рук то повстанців, то урядових військ, Муаммар Каддафі в Тріполі святкує 34-у річницю встановлення в країні Джамахірії - "прямого народовладдя ". Державне телебачення провело трансляцію із залу засідань, де прихильники полковника зустріли його появу бурхливими оваціями і скандуванням на його підтримку.

Революцію, що відбувається в Лівії, він назвав "змовою" з метою захоплення нафтових багатств країни і звинуватив в організації заворушень "бойові осередки "Аль-Каїди". За його словами, саме бойовики Усами бен Ладена "разом зі злочинцями" влаштували провокації в Бенгазі, Ель-Бейді та інших містах на сході країни. Вони розграбували склади зі зброєю, атакували і палили поліцейські дільниці, гвалтували жінок, вбивали мирних громадян.

Як заявив Каддафі, цим злочинцям було дано відсіч, який у світі розцінили як розправу над мирними жителями і стали погрожувати країні санкціями та воєнною інтервенцією.

"Я вас благаю! Мирні демонстранти! Якщо в Америці, Франції, та де завгодно, люди будуть нападати на військові склади, вони будуть знищені", - заявив він.

Каддафі запропонував ООН і НАТО розслідувати факти того, що сталось в його країні, направивши туди спеціальні комісії. При цьому лівійський лідер заявив, що Тріполі відкритий для співпраці з метою такого розслідування, і висловив думку, що ООН не володіє всією повнотою інформації про події, що відбуваються.

Зокрема, кількість жертв заворушень "сильно перебільшена", заявив він. Загиблих - не більше 150 осіб, тоді як західні правозахисні організації стверджують, що в Лівії під час сутичок відданих режиму військ з опозицією вбиті не менше двох тисяч, сказав Каддафі.

Лівійський лідер пообіцяв: "Ми будемо воювати до останнього солдата, до останньої краплі крові для захисту незалежності нашої Лівії". Він також пообіцяв амністію тим своїм противникам, які погодяться припинити збройну боротьбу проти влади.

"Той, хто складе зброю і припинить безглузде кровопролиття, буде амністований", - підкреслив він.

Каддафі застеріг міжнародне співтовариство від військового втручання в ситуацію.

"Тисячі лівійців помруть у разі втручання США або НАТО у справи Лівії", - попередив він.

Нагадаємо, Пентагон здійснює зараз перегрупування військово-морських і військово-повітряних сил навколо Лівії. Напередодні представник США при ООН Сьюзан Райс заявила, що американці з партнерами по НАТО обговорюють можливість військового втручання в ситуацію. Раніше прем'єр Великої Британії Девід Кемерон також не виключив застосування військової сили проти Каддафі.

Зараз ви читаєте новину «Каддафі привезли на свято в маленькому автомобільчику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути