четвер, 10 жовтня 2013 10:07

"Хлопці просили не дати їм померти" - прикордонник розповів про вибух на митниці

"Хлопці просили не дати їм померти" - прикордонник розповів про вибух на митниці
Фото: ictv.ua

Минулого тижня із четверга на п'ятницю нелегал підірвав себе у пункті пропуску "Бачівськ", що на Сумщині. "Вікнам" вдалося поспілкуватися із єдиний вцілілим під час вибуху - Олександром Іскамом. Це він знайшов у автобусі нелегала, який потім вчинив вибух себе і двох прикордонників.

Нині кімнатка паспортного контролю, де стався вибух, майже повністю відремонтована. Про силу вибуху можна судити із вигнутого металічного профілю дверей і зі стелі, яка вщент засипана дірками.

Олександр - третій прикордонник, і єдиний вцілілий, який тієї ночі спіймав нелегала. "На задньому сидінні, скинувши із себе покривало, сиділа людина. Спитав, чому чоловік не пред'явив документи на паспортний контроль? На що він відповів, що заснув", - розповів прикордонник. Четверо пасажирів поводили себе дуже спокійно, як і п'ятий, той, що вдавав із себе сплячого. Ніхто із прикордонників навіть не запідозрив, що пахне смаженим, але Олександр вирішив ретельніше перевірити п'ятого і запросив його у кабінку паспортного контролю.

Там нелегала попросили зняти кашкета та окуляри. У фотографії були відмінності із зовнішністю. Також нелегал не зміг правильно назвати дату народження. Тоді старший прапорщик Микола Усок викликав групу реагування, а Олександру наказав покинути приміщення і продовжити роботу на кордоні, бо там почала збиратися тиснява. Олександр встиг відійти лише на кілька метрів як пролунав вибух.

"Побачив якусь метушню. Я прискорився, але не встиг, побачив вибух. Двері відкрило хвилею", - каже Олександр.

Прикордонники чекали на приїзд "швидкої" годину. За цей час зібрали із усіх навколишніх машин бинти, аби зупинити кров колег. Водії ділилися, чим могли, віддавали навіть подушки і ковдри, аби вкрити поранених. Цю годину Олександр згадує зі сльозами на очах. На його колінах вмирав друг. "Контролював, щоб він не втратив свідомість, розмовляв із ним. Зверху теж покривалами накрили, бо вони плакали, замерзли, казали, що болить... Хлопці просили не дати їм вмерти", - ділиться прикордонник.

Нині обох його колег перевезли до Києва. Стан найбільш травмованого Миколи Уска, який закрив бомбу своїм тілом, уже стабілізували. Він прийшов до тями. Лікарі борються за порятунок його ока та руку. У іншого прикордонника Руслана Божка стан ліпший. Він і надалі хоче продовжувати військову службу. На кордоні чекають на обох прикордонників. Кабінка - робоче місце Олександра. Після побаченого, заходити сюди - справжнє випробування. "Все було чорне. Кров... Волосся. Весь час згадується, важко заснути", - розповів він.

Нині із місцевими прикордонниками щодня працюють психологи - роблять усе, аби кожен новий день не був для тутешніх хлопців новим страшним випробуванням.

Зараз ви читаєте новину «"Хлопці просили не дати їм померти" - прикордонник розповів про вибух на митниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути