Ексклюзиви
понеділок, 10 червня 2013 16:06

Спецтема: Таксім: турецький "Майдан"

Громадянська війна у Туреччині не за горами? Ердоган пообіцяв вивести на вулиці своїх прихильників
8

Фото: Фото: Reuters

Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган виведе своїх прихильників на вуличні демонстрації на противагу опозиціонерам, які другий тиждень влаштовують мітинги з вимогою відставки уряду. Про це повідомляє турецька газета The Hurriyet Daily з посиланням на заяву Ердогана, зроблену 9 червня на мітингу біля аеропорту Анкари "Есенбога", куди прем'єр прилетів з поїздки по країні.

Правляча Партія справедливості і розвитку, лідером якої є Ердоган, призначила мітинги прихильників уряду на наступні вихідні, 15-16 червня.

У своїй недільній промові Ердоган закликав протестувальників припинити демонстрації, бо терпіння влади, за його словами, майже закінчилося. Прем'єр підкреслив, що керівництво країни готове вести переговори, але не з натовпом, а з представниками опозиції. Якщо ж акції продовжаться в нинішній формі, влада змушена будуть "реагувати відповідно". Які саме дії маються на увазі під цими словами, Ердоган не уточнив.

Глава уряду закликав демонстрантів взяти участь у регіональних виборах, які пройдуть на початку 2014 року. Він запропонував опозиціонерам зайнятися політикою і підготуватися до виборів, які покажуть, на чиєму боці народ.

У той же день, 9 червня, прем'єр встиг провести мітинги в містах Адана і Мерсин. Після виступу у аеропорту "Есенбога", Ердоган відвідав ще кілька акцій своїх прихильників у столиці, на які збиралися по кілька сотень людей.

Прем'єр-міністр намагається представити протестувальників як вандалів, за якими стоять якісь політичні сили, які намагаються підірвати стабільність в країні. Він натякнув, що деякі групи намагалися обвалити турецький фондовий індекс, який впав 3 червня на тлі антиурядових демонстрацій. Крім того, Ердоган в черговий раз назвав всіх учасників акцій протесту мародерами і заявив, що протестувальники заходили до мечеті з пивом і у взутті, а також нападали на жінок з хустками на голові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протести у Стамбулі: Влада відмовилася від планів реконструкції центрального парку

Акції протесту у Туреччині почалися з нечисленних мирних демонстрацій у парку Гезі в Стамбулі наприкінці травня. Місцеві жителі протестували проти вирубки дерев у парку, на місці яких планувалося побудувати торгово-діловий центр. Після жорстокого розгону демонстрантів 31 травня протестні акції стали набирати чисельність і поширилися по всій країні, а екологічні гасла змінилися політичними. Тепер мітингувальники вимагають не тільки залишити парк Гезі в незмінному вигляді, а й надати народу свободу слова і зборів, припинити ісламізацію країни і відправити у відставку чиновників, які прийняли рішення про насильницьке розгоні демонстрацій.

Після кількох днів сутичок поліції з демонстрантами в різних містах влада пішла на поступки і відмовилися від ідеї будівництва торгового центру на площі Таксин у Стамбулі, однак демонстрації на цьому не припинилися і поліція продовжує застосовувати силові методи для їх розгону. На даний момент відомо про 3-х загиблих демонстрантів в ході акцій протесту, приблизно п'яти тисячах постраждалих і сотні затриманих.

Зараз ви читаєте новину «Громадянська війна у Туреччині не за горами? Ердоган пообіцяв вивести на вулиці своїх прихильників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути