неділя, 09 червня 2013 13:14

Спецтема: Таксім: турецький "Майдан"

Протести у Стамбулі: Влада відмовилася від планів реконструкції центрального парку

Протести у Стамбулі:  Влада відмовилася від планів реконструкції центрального парку
Фото: Reuters

Торговий центр на місці парку Гезі в центрі Стамбула побудований не буде. Таке рішення сьогодні, 9 червня, прийняла міська влада, повідомляє турецьке видання Today's Zaman.

Вчора, в суботу, 8 червня, мер Стамбула Кадір Топбаш провів зустріч з представниками протестувальників проти забудови Гезі. Після переговорів він заявив журналістам, що ні торговий центр, ні готель, ні житловий будинок на місці Гезі зводитися не буде.

Втім, як уточнив столичний градоначальник, повністю від планів реконструкції центрального парку влада не відмовляються.

В даний час розглядається проект, за яким на місці Гезі з'явиться музей або виставковий центр. Швидше за все, він буде розміщуватися у відновлених армійських казармах оттоманської епохи, які раніше перебували на місці парку і були знесені в 1940 р.

При цьому Топбаш підкреслив, що ідею цього проекту також підтримує прем'єр-міністр Реджеп Таїп Ердоган. Відзначимо, що раніше глава уряду відкидав будь-які поступки демонстрантам і, до того ж, різко висловлювався проти ідеї про дострокові вибори в країні.

Нагадаємо, заворушення, що охопили всі великі міста Туреччини і триваючі вже дев'ять днів (з ночі на п'ятницю, 7 червня), спочатку проходили у формі стандартних акцій протесту екологів, виступаючих проти планів влади вирубати дерева у парку Гезі і побудувати там торговий центр.

У відповідь на масовий вихід городян на вулиці спецпідрозділу поліції за наказом влади жорстко розігнали вуличні демонстрації пікетників.

Зараз ви читаєте новину «Протести у Стамбулі: Влада відмовилася від планів реконструкції центрального парку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути