вівторок, 19 січня 2016 09:00

Гордість і сльози України. 242 дні оборони ДАПу
5

 

У ці дні Україна вшановує пам'ять захисників Донецького аеропорту – "кіборгів", які рік тому полягли, захищаючи форпост України.

19-20 січня бойовики підірвали колони, які тримали бетонні перекриття аеропорту. 51 воїн залишився під завалами терміналу.

242 дні тримали оборону ДАПу бійці "Правого сектора", 3-ого окремого полку спеціального призначення (Кіровоград), полку "Дніпро-1", 93-ї механізованої бригади (Дніпропетровська область), 79-тої аеромобільної бригади (Миколаїв), 95-ї аеромобільної бригади (Житомир), 28-ї окремої механізованої бригади (Одеська область) та 17-тої окремої танкової бригади (Кривий Ріг).

18 квітня над аеропортом підняли прапор терористичної ДНР. До кінця травня летовище ще працювало. 25 травня 2014 в термінали увійшли бойовики, а вже на наступний день тут відбувся перший бій.

 

Це була найуспішніша операція з початку АТО. Спецназ малими силами за підтримки авіації за лічені години вигнав противника з аеропорту. Бійці 3-го окремого полку спецпризначення з Кіровограда висадилися з вертольотів під аеропортом, штурмова авіація знищила вогневі точки противника і підтримувала своїх, доки над аеропортом не замайорів синьо-жовтий прапор.

 

Відступаючи, бойовики заливали вогнем всіх, кого бачили, навіть своїх. А ватажки НЗФ зі страху навіть залишили адмінбудівлі.

До 10 вересня бойовики із накопиченими російськими танками Т-72, 240-міліметровими мінометами "Тюльпан", гаубицями та "Ураганами" пішли у наступ. Але навіть потужне озброєння не допомогло ворогові вибити українських воїнів із ДАПу.

"Я, блін, не знаю, хто захищає Донецький аеропорт, але ми їх вже три місяці вибити не можемо. Спробували штурмувати – нам таких "вломили" - ми відійшли… Я не знаю, хто там сидить, але це не люди – це "кіборги"", - так на початку вересня сказав про захисників Донецького аеропорту один із бойовиків.

 

Попри досягнуті у Мінську мирні домовленості, кожен день в аеропорту проходив під потужним натиском та шаленими артобстрілами.

Не проходило доби і без заяв російських терористів про захоплення Донецького аеропорту. Однак насправді вибити "кіборгів" сили ворогам не вистачало.

 

Різдво воїни відзначили у колі незламних побратимів. А вже після свят бойовики новою хвилею ударили по ДАПу. 13 січня упала диспетчерська вишка. Тоді противник поставив українським бійцям ультиматум - залишити аеропорт або прийняти смерть. Але "кіборги" не здаються.

З того дня обстріли тут не вщухали. Провізію і зброю підвозили під щільним ворожим вогнем.

19 січня після газових атак на воїнів ДАПу бойовики підірвали перекриття між поверхами нового терміналу. Під завалами опинилися багато українських захисників. Також група бійців потрапила в полон.

На другий день "кіборгам" вдалося відкинути противника на кілька кілометрів у бік Донецька. Бойовики ж підірвали злітно-посадкову смугу аеропорту та Путилівський шляхопровід, щоб зупинити прорив української бронетехніки.

Після обвалу бетонних перекриттів трьох поверхів терміналу утримувати вже було нічого. 22 січня, після 242 дні оборони, "кіборги" з боями вийшли з Донецького аеропорту.

Зараз ви читаєте новину «Гордість і сльози України. 242 дні оборони ДАПу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути