Ексклюзиви
пʼятниця, 19 травня 2023 15:07

Спецтема: Війна Росії проти України

G7 оголосила про плани обмежити торгівлю алмазами з Росією

G7 оголосила про плани обмежити торгівлю алмазами з Росією
У Хіросімі розпочався саміт "Великої сімки". Фото: Reuters

"Група семи" (G7) оголосила про плани обмежити торгівлю алмазами з Росією, щоб скоротити доходи, які фінансують війну РФ проти України.

Точні деталі того, як працюватимуть санкції щодо російських алмазів, достеменно не відомі. Про це йдеться у спільній заяві лідерів G7 в п'ятницю, в перший день триденного саміту в Хіросімі, передає "Європейська правда".

"З метою зменшення доходів, які Росія отримує від експорту алмазів, ми продовжуватимемо тісно співпрацювати з метою обмеження торгівлі та використання алмазів, видобутих, оброблених або вироблених в Росії, а також взаємодіяти з ключовими партнерами з метою забезпечення ефективного впровадження майбутніх скоординованих обмежувальних заходів, у тому числі за допомогою технологій відстеження", – сказано у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Хіросімі розпочався саміт "Великої сімки": Україна буде в центрі уваги

Згідно з джерелами в ЄС, технологія відстеження алмазів буде використана для того, щоб гарантувати, що російські алмази все ще можна буде ідентифікувати після перепродажу через інші країни, такі як Індія або Об'єднані Арабські Емірати.

В ЄС торгівля російськими алмазами вже впала приблизно на 80% через добровільні зобов'язання. Але офіційних обмежень ЄС щодо російських алмазів ще не вводив, частково через опір Бельгії.

Росія є найбільшим у світі виробником алмазів. Торгівля дорогоцінним камінням є важливою галуззю та значним джерелом доходу РФ.

Лідери країн "Великої сімки" на саміті у Японії заявили, що забезпечили Україні необхідну бюджетну підтримку на нинішній рік та на початок наступного.

Лідери G7 також підтвердили своє зобов'язання надавати фінансову та військову підтримку Україні у її боротьбі проти Росії. Про це йдеться у заяві саміту, повідомляє Reuters.

У заяві наголошується, що лідери G7 роблять нові кроки, "щоб гарантувати, що незаконна агресія Росії проти суверенної держави Україна зазнає невдачі".

Зараз ви читаєте новину «G7 оголосила про плани обмежити торгівлю алмазами з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути