пʼятниця, 19 травня 2023 13:31

Лідери "Великої сімки" ухвалили заяву щодо України

Лідери "Великої сімки" ухвалили заяву щодо України
У японській Хіросімі триває саміт "Великої сімки". Фото: twitter.com/RishiSunak

Лідери країн "Великої сімки" на саміті у Японії заявили, що забезпечили Україні необхідну бюджетну підтримку на нинішній рік та на початок наступного.

Лідери G7 також підтвердили своє зобов'язання надавати фінансову та військову підтримку Україні у її боротьбі проти Росії. Про це йдеться у заяві саміту, повідомляє Reuters.

У заяві наголошується, що лідери G7 роблять нові кроки, "щоб гарантувати, що незаконна агресія Росії проти суверенної держави Україна зазнає невдачі".

"Також для того, щоб підтримати український народ у його прагненні до справедливого миру, заснованого на повазі до міжнародного права", ‒ йдеться у заяві.

Лідери G7 також підтвердили своє зобов'язання надавати "фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку, якої потребує Україна, стільки, скільки потрібно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Забороняємо імпорт": Сунак повідомив про нові санкції G7 проти РФ

Окрім того, наголосили, що мир "неможливий без повного та беззастережного виведення російських військ та військової техніки", і підтвердили, що загрози з боку Росії застосувати ядерну зброю "неприпустимі".

"Ми, лідери "Великої сімки", підтвердили наше зобов'язання разом протистояти незаконній, нічим не виправданій і нічим не спровокованій агресивній війні Росії проти України. Ми рішуче засуджуємо явне порушення Росією Статуту ООН і вплив війни Росії на решту світу", ‒ йдеться у заяві.

Члени G7 також заявили, що вони взаємодіють з іншими країнами, щоб уникнути потоку їхніх товарів і технологій в Росію через треті країни. Вони також запевнили, що мають намір припиняти будь-які обходи санкцій, які могли б збільшити доходи Росії.

Лідери G7 (США, Японії, Німеччини, Великобританії, Франції, Італії та Канади) 19 травня розпочали саміт в японському місті Хіросіма. У центрі уваги перебувають війна Росії проти України та загроза міжнародної могутності Китаю.

Президент України Володимир Зеленський особисто відвідає саміт G7, що розпочався в Японії. Це буде перший його візит до Азії з початку повномасштабного російського вторгнення.

Зараз ви читаєте новину «Лідери "Великої сімки" ухвалили заяву щодо України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути