пʼятниця, 22 червня 2012 14:52

Євросуд зобов'язав Україну виплатити 30 тисяч євро побитому в міліції харків'янину

Євросуд зобов'язав Україну виплатити 30 тисяч євро побитому в міліції харків'янину
Суд визнав побиття харківського науковця тортурами. Фото: mignews.com.ua

Європейський суд з прав людини 21 червня прийняв рішення на користь доцента Національного аерокосмічного університету ім. М.Жуковського "ХАІ" Сергія Куліша, якого у 2004 році побили міліціонери.

Суд визнав побиття харківського науковця тортурами і зобов'язав державу Україна виплатити Сергію Кулішу 30 тис євро в якості компенсації за нанесений моральний збиток, а також 3 477 євро, як компенсацію за судові витрати.

"У грудні 2004 році міліціонери затримали С.Куліша, підозрюючи його в скоєні кримінального злочину. У районному відділенні його жорстоко побили, що він зміг довести, бо на наступний день зняв побої. Медики констатували у нього тілесні пошкодження середньої важкості. Доценту були нанесені численні травми голови та тіла", - повідомив керівник практики захисту прав в Європейському суді компанії "ILF" Андрій Крістенко, який захищав права потерпілого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європейський суд розгляне скаргу Тимошенко аж наприкінці літа - адвокат

На спроби знайти справедливість в українських судах та правоохоронних органах, Сергію Кулішу говорили, що він сам падав на землю і бився головою об асфальт.

У прокуратурі справу затягували, а винні не понесли жодного покарання. Тоді Куліш був змушений звернутися зі скаргою до Європейського суду, який класифікував скоєне як тортури, згідно статті 3 Європейської конвенції з прав людини.

"Позивач вимагав від держави 100 тис євро, але суд і так виніс достатньо суворе рішення, присудив йому 30 тис євро. Ми бачимо, що в останній час простежується тенденція збільшення сум за подібні злочини. Якщо раніше вважалося, що Україна бідна держава, то тепер Європейський суд на цього не робить акценту. Думаю, що вже восени цього року Куліш може отримати гроші", - каже Крістенко.

Також було визнано, що в українських правоохоронних органах проводиться неефективне розслідування скарг.

Тому Європейський суд ще раз підкреслив наявність систематичної проблеми на національному рівні, яка дозволяє агентам держави залишатися безкарними.

Нагадаємо, що наразі Україна перебуває у першій трійці за кількістю порушень прав людини серед 47 країн, що знаходяться під юрисдикцією Європейського суду з прав людини.

Зараз ви читаєте новину «Євросуд зобов'язав Україну виплатити 30 тисяч євро побитому в міліції харків'янину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути