понеділок, 12 серпня 2013 10:14

"Електронний браслет – це легальний засіб втечі винного"

"Електронний браслет – це легальний засіб втечі винного"
Фото: ria.ru

Правозахисник, координатор Українського руху проти нелегальної міграції Ярослав Дунаєв розповідає про втечу ректора Петра Мельника з-під домашнього арешту.

Що таке домашній арешт за допомогою електронного браслету?

Європа  вимагала гуманізації та лібералізації. Позаторік прийняли новий Кримінально-процесуальний кодекс, де прописаний домашній арешт з браслетом. Насправді – ця новинка – це непоганий варіант для "багатих Буратіно", аби вони не сиділи у незручній камері під час проведення досудового слідства. Мажор вносить заставу, несе кошти – кому треба заплатити і залишається удома, в зручних умовах чекати завершення своєї справи.  І не тільки це. У випадку, якщо справа йде не так, як треба – браслет завжди можна зняти і втекти.

Тобто домашній арешт за допомогою браслету – неефективний?

Повірте, що електронні браслети звичайному громадянину не одягнуть. А у мажора завжди знайдуться технічно підковані люди, котрі  знімуть той браслет чи й перепрограмують.  Та такі технічно грамотні люди є в кожній провінції. Пара сотень доларів – і готово. В українських умовах не вироблений механізм утримання підозрюваного під домашнім арештом. Наприклад – хто має контролювати, чи сидить підозрюваний удома з браслетом, чи браслет уже спокійно одягнули на хатню собаку? Контролювати має дільничний або оперативний співробітник. У дільничного і так купа роботи на території, те ж саме стосується і просто оперативного співробітника міліції.

Чим загрожує Петру Мельнику втеча з-під домашнього арешту?

Практично нічим.  Мельник не втік з СІЗО чи в'язниці, і взагалі його провину не доведено. Діє презумпція невинності. Він – звичайний громадянин України, йому лише винесено підозру у скоєнні злочину. От цей момент якраз в новому КПК і не прописано. Якщо Петра Мельника спіймають – справу буде розглядати суд. Звісно, суддя може сприйняти втечу, як обтяжуючу обставину, а може й не сприйняти це до уваги. Прокуратура має в такому випадку подати звернення про заміну міри утримання, але… суддя – процесуально незалежний. Суд може взяти до уваги, а може й не взяти до уваги звернення прокуратури. Якщо Мельника спіймають – йому загрожує або знову браслет, або арешт.

Чим загрожує родині Петра Мельника той факт, що його оголосили в розшук?

Сама процедура оголошення в розшук у нас досить цікава. Прокуратура не є об'єктом оперативно-пошукової діяльності. Вона дає запит або в міліцію, якщо є підозри, що втікач на території України, або в СБУ – якщо є підозри, що втікач уже за межами України. А вже ці два відомства розробляють план пошуку. То ж прослуховувати родичів чи не прослуховувати, робити обшуки чи не робити – все залежить від того, що вписано в цей план пошуку. Але справа ректора Мельника – політична. Тому все буде залежати, яку команду дадуть зверху. Якщо скажуть найти і край – будуть тиснути на всіх, як це у нас зазвичай і відбувається. Якщо дадуть команду відпустити – максимум розвішають його фото на станціях метро, аби рахувалося, що шукають.

Чому справа Мельника є політичною?

А що йому інкримінують – ну хабар і можливо ще інтим з студентками? Так в Україні 75% ректорів, якщо не більше, беруть хабарі. А інтимом з студентками вже нікого не здивуєш. Дівчата повнолітні. Згадайте справу іншого ректора, підозрюваного в педофілії…  Але чомусь під удар потрапив саме Петро Мельник. Значить комусь зверху це вигідно.

Які зараз варіанти є у Петра Мельника?

Ми не знаємо, який ультиматум йому був поставлений. Перед арештом ультиматум однозначно був. Йому могли сказати: "Дивися, бо ми можемо зайти і далі…". Йому дали час на роздуми і щось вимагають. Звісно, гроші у Мельника є. Такі люди не залишаються без грошей. Можна придбати новий паспорт і новий комплект документів, втекти в Росію чи Білорусію. Але… Врахуйте, що людина вже не молода і починати життя з нуля не так просто. Тому, думаю, що він ще в Україні. В провінції можна відсидітися за порівняно невеличкі гроші – гадаю, він десь переховується по селах чи провінційних містечках. Згадайте Лозінського чи Пукача, котрі діяли так само.  Зараз все залежить від міцності його нервів. Він переляканий. Він не бандити і не має спеціальних навичок, аби довгий час переховуватися. Ховатися йому важко, він тремтить від кожного шороху. Для нормальної звичайної людини життя в бігах – це потрясіння. Думаю, за тиждень-другий він з'явиться.

Зараз ви читаєте новину «"Електронний браслет – це легальний засіб втечі винного"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути