четвер, 25 липня 2013 14:49

Екологи просять СБУ та МВС зупинити нелегальний продаж рідкісних птахів

Екологи просять СБУ та МВС зупинити нелегальний продаж рідкісних птахів
Фото: objavlenie.com

В Україні через Інтернет можна придбати червонокнижних птахів. Як наслідок, екологи звернулись до  Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ України з проханням провести слідчі дії й перевірити законність торгівлі рідкісними видами пернатих та легітимність володіння ними.

Зокрема, як розповіли Gazeta.ua у Національному екологічному центрі України (НЕЦУ), захисники природи виявили, що у нашій країні відкрито ведеться нелегальна торгівля журавлями та іншими птахами, занесеними до Червоної книги України.

Наприклад, у Херсонській області невідомі викрадають журавленят прямо на заповідних територіях. А якщо помоніторити Інтернет, то нескладно знайти чималу кількість оголошень про продаж видів птахів, занесених до Червоної книги України.

"Протягом щонайменше останніх шести років дозволів на вилучення рідкісних видів з природи не давали", – розповів заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

Громадський діяч уточнив, що закон "Про Червону книгу України" забороняє  вилучення з природи  особин видів, занесених до Червоної книги України, а також їх комерційне використання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екологи Києва поскаржились на "антипташині" фестивалі у Гідропарку та Трухановому острові

"Важливо відмітити, що торгівля особинами  видів  Червоної книги заборонена незалежно від того, вилучені вони з природи або вирощені у неволі", - додав Василюк.

Разом з тим, екологам стало відомо що розплідник "Декоративні голуби та інші екзотичні тварини" пропонує продаж журавля-красавки та сірого журавля за договірною ціною.

Також  з інших оголошень у мережі відомо про продаж таких червонокнижних видів, як червоновола казарка, огар. Також пропонується продаж глобально рідкісних та занесених до Червоної книги України соколів кречета та сапсана, болотну сову та совку (сплюшка).

Крім того, захисники природи виявили за іншими оголошеннями інформацію про продаж червоноволої казарки, торгівлю сірим журавлем, журавлем-красавкою, червоноволою казаркою, пугачем.

Екологи звернулись до СБУ та МВС з проханням розслідувати ці факти, і, в разі відсутності дозволів Мінприроди України на утримання вказаних видів, закликали вилучити птахів у незаконних власників та передати їх у зоологічні парки для реабілітації.

Зараз ви читаєте новину «Екологи просять СБУ та МВС зупинити нелегальний продаж рідкісних птахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути