четвер, 01 січня 2015 03:35

Донбас у вогні: ключові події неоголошеної війни
7

Активізація сепаратистів на Донбасі 

6 квітня проросійськи налаштовані активісти захопили приміщення Донецької ОДА. Менш ніж за тиждень, 12 квітня, на Донбасі з'явилися "зелені чоловічки", після чого хвиля сепаратизму охопила велику частину регіону.

Озброєні люди захопили райвідділок міліції у Слов'янську, у Маріуполі сепаратисти увірвалися до приміщення міської ради та СБУ. Наступного дня, 13 квітня, бандити у Краматорську з вогнепальною зброєю напали на відділок міліції, узявши під контроль його і міськраду.

"У нас є вичерпні докази того, що це були ретельно організовані, добре сплановані, цілеспрямовані і добре скоординовані зусилля щодо захоплення... У соціальних мережах і відкритих джерелах України розміщена велика кількість повідомлень, що вказують на участь людей, які не є жителями міст і самої України". Так про захоплення адміністративних будівель на Донбасі висловилась помічник держсекретаря США у справах Європи та Євразії Вікторія Нуланд.

 

Оголошення АТО та псевдореферендуми

У результаті загострення ситуації 13 квітня в.о. президента України своїм указом розпочав на Донбасі антитерористичну операцію. Однак це не зупинило терористів і 11 травня, всупереч Конституції України, вони провели псевдореферендуми щодо статусу Донецької та Луганської народних республік. Звісно, цивілізований світ не визнав результатів такого "волевиявлення".

 

Донецький аеропорт

У день проведення президентських виборів, 25 травня, на територію Донецького аеропорту зайшли бойовики батальйону "Восток" з метою захопити стратегічно важливий об'єкт. Із самої ночі сепаратисти та російські найманці штурмували летовище, проте сили АТО вступили в бій і змусили терористів відступити.

Повернулися вороги сюди лише через три місяці. Наприкінці серпня на території аеропорту знову почалися бої, які й сьогодні не припиняються. Українських військових, які героїчно обороняють уже руїни колишнього міжнародного аеропорту, за незламний дух і сильну волю називають "кіборгами".

 

Уперше українських бійців, які оберігають Донецький аеропорт, назвали "кіборгами" бойовики: "Я, блін, не знаю, хто захищає Донецький аеропорт, але ми їх вже три місяці вибити не можемо. Спробували штурмувати – нам таких "вломили" - ми відійшли… Я не знаю, хто там сидить, але це не люди – це "кіборги"", - так на початку вересня один із бійців так званої "Новоросії" описав українських військових.

Трагедії Іл-76 та Мі-8

14 червня сталася найбільша трагедія з початку протистояння на сході країни – ударом артилерії терористи збили український військовий літак Іл-76, який заходив на посадку в аеропорту "Луганськ". На борту повітряного судна було 40 десантників та 9 членів екіпажу, вижити не вдалося нікому.

Через 10 днів, 24 червня, терористи знову завдали удару в повітрі. На цей раз під обстріли потрапив вертоліт Мі-8, у якому загинули 9 українських військових.

 

Надія у полоні

9 липня стало відомо про долю української льотчиці Надії Савченко, яку 17 червня захопили в полон бойовики. Виявилось, що жінку тримають у Воронезькому СІЗО (РФ) та інкримінують їй вбивство російських журналістів. Попри те, що Савченко стала народним депутатом України, російське правосуддя й досі не бажає розглядати докази невинності Надії та винести їй незалежне рішення.

Терористи боялися Надію Савченко навіть тоді, коли вона перебувала в полоні. "Поміж собою називали її "безбашеною", це те, що я чув. Боялися. Вони між собою постійно спілкувалися, що вона супербоєць із суперпідготовкою, що вона ледве не складає свої пальці і знімає наручники без обладнання", - каже боєць Олександр, який сидів у сусідній із Надією камері, перебуваючи в полоні.

Катастрофа міжнародного масштабу: Боїнг-777

У середині літа знову сталася трагедія у повітрі, яка шокувала ввесь світ. 17 липня поблизу міста Торез Донецької області розбився літак Малайзійських авіаліній Боїнг-777, який здійснював пасажирський рейс із Амстердама до столиці Малайзії міста Куала-Лумпур. На борту було 283 пасажирів і 15 членів екіпажу, із яких вижити не вдалося нікому.

Відразу після інциденту ватажок терористів Гіркін на своїй сторінці у соцмережі написав: "В районі Торезу щойно збили літак АН-26, валяється десь за шахтою "Прогрес"". Проте дізнавшись, що літак був цивільним, бойовики поквапились спростувати свою причетність до аварії.

 

У тілах пасажирів Боїнга-777 знайшли елементи ракет, однак остаточних причин трагедії слідство ще не назвало. Розслідування наразі триває.

Шокуюча катастрофа Боїнга-777 стала найбільшою в історії авіації з 11 вересня 2001 року та наймасштабнішою на пострадянському просторі за все ХХІ століття.

"Гуманітарка" або "троянський кінь" Путіна

22 серпня в Україну з Росії зайшов так званий "гуманітарний конвой". Вантажівки без дозволу української влади перетнули кордон і проїхали підконтрольними терористам територіями. Це була перша порція "допомоги" від Росії, після того таких "конвоїв" було ще 9. Ні представники Червоного Хреста, ні українські прикордонники жодного разу не змогли оглянути вміст вантажівок. Що завозить "троянський кінь" на Донбас достеменно невідомо, однак із прибуттям чергової "допомоги" посилюється інтенсивність обстрілів українських військових, збільшується кількість важкої техніки та особового складу бойовиків.

Іловайський котел

Найтяжчим етапом неоголошеної війни, яка більше ніж півроку триває на Донбасі, став Іловайський котел. У серпні 20 підрозділів сил АТО працювали над звільненням Іловайська і практично зачистили місто від сепаратистів. Але в останні дні місяця на підмогу терористам прибула регулярна російська армія. 26 серпня українські військові опинилися в оточенні, чотири доби поспіль вони перебували під безперервним шквальним вогнем бойовиків.

Після звернення президента РФ Путіна до бойовиків із закликом випустити українських військових із оточення, бандити створили гуманітарний коридор. 30 серпня наші захисники почали вихід з міста, але російська армія обстріляла колони сил АТО.

 

Точна кількість загиблих в Іловайському котлі українців невідома, однак, за деякими даними, ця цифра може сягати тисячі.

Командир батальйону "Дніпро" Юрій Береза назвав Іловайський котел початком третьої світової війни.

"Заблукалі" російські десантники

За півроку війни вже ні для кого не секрет, що проти сил АТО на Донбасі воюють російські військові. Яскравим підтвердженням цьому стали костромські десантники, яких наприкінці серпня українські силовики затримали в Амвросієвському районі Донецької області. Військовослужбовці повітряно-десантних військ ЗС РФ стверджували, що вони не знали, куди і навіщо їхали. Тоді у Міністерстві оборони РФ заявили, що російські десантники просто заблукали і зовсім випадково потрапили на територію України.

"Нас зібрали всіх, сказали, що їдемо у відрядження в Ростов. Навідників і механіків-водіїв відправили до машин за тим, щоб зафарбувати номери і намалювати білі кола. Нібито двосторонні навчання, і білий круг буде відмінністю від інших", - розповів затриманий російський десантник Іван Романцев.

Мінські домовленості

Для врегулювання ситуації на сході країни було прийняте рішення про переговори з бойовиками. 5 вересня у Мінську відбулася зустріч представників України, Росії, ОБСЄ та самопроголошених ДНР і ЛНР. У результаті були підписані домовленості про двостороннє припинення вогню. Але, незважаючи на оголошене перемир'я, терористи продовжують обстріли українських військових та населених пунктів на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Донбас у вогні: ключові події неоголошеної війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути