понеділок, 02 липня 2012 10:05

Спецтема: Вибухи у Дніпропетровську

Дніпропетровські терористи планували підірвати Київ?

Дніпропетровські терористи планували підірвати Київ?
Під час вибухів у Дніпропетровську постраждала 31 людина. Фото: donbass.ua

Чотирьох дніпропетровських терористів, яких звинувачують у серії вибухів в Запоріжжі, Харкові та Дніпропетровську, збираються судити через місяць-півтора, пише Сегодня

"Ми розраховуємо, що матеріали підуть до суду вже в кінці серпня, можливо, й раніше, - розповіли джерела в облпрокуратурі. - Це залежить від результатів майже 150 призначених експертиз. Одні вже проводяться, інші тільки розпочато. Наприклад, Віктор Сукачов в цілому не ухиляється від спілкування зі слідством. Але деякі обставини підносить не повно, і на очних ставках з товаришами ці неточності виявляються. Проводимо також інші слідчі дії, що закріплюють отримані до цього докази провини всіх чотирьох зловмисників".

До речі, до Дня Конституції президент відзначив низку керівників та працівників СБУ, прокуратури, міліції, які особливо відзначилися в спецоперації по розкриттю цих злочинів. Тобто сумнівів, що затримані саме ті, хто влаштовував вибухи, у влади немає.

Офіційно в прокуратурі та СБУ хід розслідування не коментують. Кажуть - щоб не злити адвокатів. Але виданню стали відомі нові подробиці в "справі підривників". Ролі в групі, за словами джерела, були розподілені таким чином: Віктор Сукачов (нік "Унабомбер") і Віталій Федоряк були ключовими її фігурами, а Лев Просвирнин і Дмитро Рева, як водиться, були підручними на підхваті. Всі раніше знайомі. Рева ще й навчався з Сукачовим. Крім вибухів, здійснених у Дніпропетровську (і нинішньої весни, і торішньої), Харкові, Запоріжжі та загроз з приводу Донецька, бойовики планували атакувати Київ (який об'єкт повинен був постраждати, слідство замовчує). Сукачов вимагав то 5 млн євро, то 5 млн доларів - чимось подобалася йому ця цифра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибухи у Дніпропетровську організували заради грошей - Пшонка

"Він наївно вважав, що, отримавши гроші на картки банку, частину коштів забере тут, а решту суми - за кордоном, куди виїде і заживе заможньо, - продовжує співробітник прокуратури. - У нього є молодший брат, більш успішний і заможний. Заздрив, хотів перевершити його таким диким чином".

Після квітневих вибухів кандидат наук Сукачов, як повідомлялося, дав інтерв'ю російському телеканалу "Мир", де вказав ймовірних терористів з числа колишніх військових або правоохоронців. На питання, хто кого знайшов - журналісти політолога або той - їх, прокурорські говорять, що сталося це, загалом-то, випадково. Серед товаришів по службі кафедри політології, де він викладав, нібито була негласна черговість коментувати для ЗМІ резонансні події. І коли прогриміли вибухи, якраз випав черга виступати Сукачову.

Зараз ви читаєте новину «Дніпропетровські терористи планували підірвати Київ?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути