понеділок, 02 липня 2012 11:50

Дачник на Рівненщині викопав залізяку, яка випромінює радіацію в 1916 разів більшу за норму

Дачник на Рівненщині викопав залізяку, яка випромінює радіацію в 1916 разів більшу за норму
Металева пластина зовні схожа на свинцеву плату. Фото: ria.ru

53-річний Григорій Сайчук з села Нова Українка, що за 15 км від Рівного, випадково знайшов у землі металеву пластину із потужною дозою опромінення. Рівень радіації на залізяччі сягає 23 тисячі мікрорентген на годину, в той час як гранична доза для людини – всього 8-12 мкР/год. (в 1916 разів більше за норму)

Минулої суботи 30 червня чоловік копав канаву поблизу будинку. Несподівано лопата зачепила за щось тверде. Придивившись, дачник витягнув з ями поліетиленовий пакет.

"Кажуть, всередині пакета була радіоактивна металева пластина. На місце ще у вихідні дні повиїжджали міліція, МНС, санепідемстанція – скликали комісію. Мають вирішити, що з тією знахідкою робити", - повідомили у Новоукраїнській сільській раді. – "Обійстя Сайчука знаходиться не у самому селі, а на території дачного масиву – там близько 5 тисяч будинків. У нас немає версій, звідки у нашій землі взялася така річ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На "Фукусімі" зруйнувалися паливні стрижні, радіація зашкалює

Металева пластина зовні схожа на свинцеву плату, має розміри 10 на 5 см, товщиною у 0,5 см. Плата була зігнута удвічі. Григорій Сайчук ще до приїзду спецслужб запідозрив, що вона небезпечна. Тому збігав до хати і виміряв радіаційний фон власним дозиметром.

Занепокоєний чоловік подзвонив рятувальникам, а міліціонери узяли місце знахідки під охорону. Комісія знову зарила пакет у землю на півметра – на такій відстані плата випромінює всього до 11 мкР на годину, тобто у межах норми.

Хто і навіщо закопав у землю пакет з радіоактивною пластиною, поки невідомо. По обіді у Нову Українку мають приїхати фахівці із Львівського державного спецкомбінату "Радон", щоб вирішити питання про її утилізацію.

Зараз ви читаєте новину «Дачник на Рівненщині викопав залізяку, яка випромінює радіацію в 1916 разів більшу за норму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути