пʼятниця, 27 квітня 2012 00:15

"Радіації лишилося трохи більше половини"

Автор: фото з сайта www.www.vetka.by
  Олег Соболєв: ”Одразу біля зони відчуження виробляємо мармуро-ве м’ясо”
Олег Соболєв: ”Одразу біля зони відчуження виробляємо мармуро-ве м’ясо”

Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що життя в занедбаних селах і містах Чорнобильської зони варто відродити. Каже: "Для цього є всі підстави. Це все робочі місця, додаткові доходи до бюджету". Як дає раду забрудненим радіацією землям Білорусь, розповідає аналітик відділу з проблем катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції білоруського Інституту радіології Олег Соболєв, 43 роки.

— У країні визначений 21 забруднений радіацією район, що потребує розвитку. Там видобувають корисні копалини, виробляють папір, розводять на продаж форель, судака. У супермаркетах Мінська рибу потім розбирають. Одразу біля зони відчуження, в Наровлянському районі Гомельської області, виробляємо мармурове м'ясо — закупили спеціальне поголів'я, — каже експерт. — Наші нормативи вмісту радіонуклідів у їжі найжорсткіші у світі. Приміром, щодо м'яса європейський норматив становить 600 бекерелів на кілограм, у нас — 185.

На будь-якому підприємстві є система радіаційного контролю щодо сировини та кінцевого продукту. Товар має отримати радіаційно-гігієнічний сертифікат. Без нього в торгівлю він не потрапить.

Хто розробляє і контролює господарську діяльність на забруднених територіях?

— Інститут радіології в Гомелі. Є п'ять зон забруднення, і для кожної розроблені рекомендації. Наприклад, в одній обмеження на ведення сільського господарства мінімальні, а радіаційний контроль — періодичний. Є зони, де люди мають право відселитися.

Завдяки цим рекомендаціям у країні торік забруднене молоко виявили лише у 25 селах. Причому всюди це були приватні, а не державні господарства. Для цього створюють угіддя для випасу худоби, тваринам роздають фероціаніди, які запобігають надходженню цезію в молоко. Ми поновили сільгоспвиробництво на мільйоні гектарів.

Наскільки це економічно вигідно?

— Торік держава вклала приблизно 1,6 трильйона рублів (1,6 млрд грн. — "ГПУ"). Але це окуповується. У 1990-х перед білоруськими аграріями поставили завдання будь-що отримати на забруднених землях чисту продукцію. Спробувати всі можливі способи. Коли цього навчилися, у 2000-х з'явилося складніше завдання — робити цю продукцію ще й рентабельною.

Що відбувається на відселеній території?

— Господарська діяльність там заборонена. Найнебезпечніші землі ще з 1988-го займає Поліський радіаційно-екологічний заповідник. Там працюють 800 людей. Дозволені лише вирощення лісів, гасіння пожеж, наукова і природоохоронна роботи. Природа там буяє. Дикі тварини плодяться самі, а от зубрів завезли.

Туризм у заповіднику дозволений?

— Поки що не плануємо. Усе-таки це радіаційно небезпечна територія, огороджена колючим дротом. Хоча період розпаду цезію-137 і стронцію-90, яких у Чорнобильській зоні найбільше, 30 років. Після катастрофи минуло 26. Отже, радіації лишилося трохи більше половини. Науковці перевіряють землі й кажуть, приміром: "На ось цій маленькій смужці землі рівень забруднення знизився, її можна повертати в обіг". Утім, там усе позаростало. Треба багато вкласти для підвищення родючості ґрунтів. Тому аналізують, чи вигідно це робити. Торік ввели в експлуатацію 1,4 тисячі гектарів. А з часу аварії — понад мільйон.

Зараз ви читаєте новину «"Радіації лишилося трохи більше половини"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути