субота, 17 квітня 2021 16:13

"Ці діти не загубилися. Їх загубили дорослі" – експерт про гучні зникнення малюків
5

Два гучних зникнення дітей сколихнули Україну за останній тиждень.

У селі Холонів Горохівської громади на Волині шукали 7-річного Матвія Полянського. Він грався з братом 12-річним Андрієм та сусідськими дітьми на майданчику 7 квітня. Додому не повернувся. Мати помітила зникнення сина о 21:30. У поліцію заявила вранці наступного дня.

Автор: vl.npu.gov.ua
  7-річний  Матвій  Полянський  15 год. блукав болотами. Коли його знайшли  -    лежав в очереті   за 10 кілометрів від дому. Не кричав, був знесилений. Якби пошуки затягнулися хоч на декілька хвилин, помер би
7-річний Матвій Полянський 15 год. блукав болотами. Коли його знайшли - лежав в очереті за 10 кілометрів від дому. Не кричав, був знесилений. Якби пошуки затягнулися хоч на декілька хвилин, помер би

2-річний Богдан Уніченко з села Рагівка на Київщині зник 14 квітня, коли батько залишив його самого біля лісу. Батьки шукали хлопчика самотужки. Поліцію покликали, коли стемніло. В обох випадках історії закінчилися щасливо – дітей знаходили менш ніж за добу. Змерзлими, голодними, переляканими, але головне - живими.

Автор: facebook.com/Андрій Нєбитов
  2-річного Богдана Уніченка шукали трохи менше доби. Знайшли у лісосмузі, на відстані близько 5 км від дому. Він був брудний, виснажений та плакав. Хлопця оглянули лікарі, його життю та здоров'ю нічого не загрожує
2-річного Богдана Уніченка шукали трохи менше доби. Знайшли у лісосмузі, на відстані близько 5 км від дому. Він був брудний, виснажений та плакав. Хлопця оглянули лікарі, його життю та здоров'ю нічого не загрожує

Матвія матері не повернули. Вилучили з родини разом із братом через неналежні умови. Начебто мати зловживає алкоголем. Хоча в селі її захищають. Кажуть – не алкоголічка, працює, про дітей дбала в силу своїх доходів. Родину Богдана взяли на облік як таку, яка опинилася в складних життєвих обставинах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінка покинула в голоді й холоді синів і поїхала за 500 км у справах

Яка першопричина таких випадків і як заохотити батьків бути відповідальними - говоримо із колишнім начальником управління кримінальної міліції у справах дітей МВС України, віцепрезидентом всеукраїнської Фундації "Захист прав дітей" Олексієм Лазаренком.

Автор: facebook.com/Олексій Лазаренко
  Віцепрезиденто  всеукраїнської Фундації "Захист Прав Дітей" Олексій Лазаренко переконаний, що в Україні треба запровадити  систему навчання сімейним цінностям
Віцепрезиденто всеукраїнської Фундації "Захист Прав Дітей" Олексій Лазаренко переконаний, що в Україні треба запровадити систему навчання сімейним цінностям

У чому першопричина? В недогляді і легковажності батьків? У сімейних обставинах?

Легковажність і недогляд. Ці діти не загубилися. Їх загубили дорослі. І вони не втекли. Не важливо яка родина – в складних життєвих обставинах, чи ні. За дитиною треба дивитися. Це не підлітки 12-13 років, у яких статеве дозрівання і їм хочеться бунтувати, іншого життя. Коли дитина усвідомлює, що її однолітки мають певні блага, яких їй бракує. Влаштовує своєрідний протест - тікає з дому. В даному випадку мова про 2 і 7 років. Дитина ще усвідомлює, що у когось краще у родині. Навпаки. Складні життєві обставини - причина того, що батьки взагалі не дивляться за своєю дитиною. Вона росте, як трава в городі. А всі обов'язки зводяться до погодувати, вдягти. При цьому ніякого спільного дозвілля, ігор, розмов, розвитку.

Родина Матвія на обліку не перебувала. Але староста села з педагогами родину навідував. У соцслужби про умови проживання дітей не повідомляв, бо не було потреби, каже. Тут є службова недбалість?

Об'єднана територіальна громада – це орган опіки і піклування за законом. Тобто, вони мають опікуватися і піклуватися про незахищені верстви населення. А державна соціальна служба вступає вже тоді, коли цей орган не може нічого зробити. Тобто, якщо була потреба в допомозі цій родині – староста села мав оцінити ситуацію, всі ризики і звернутися по допомогу до держави. Тут такого звернення не було. Чи була в його діях недбалість – це вже робота слідства.

Автор: suspilne.media
  Матвія матері не повернули. Вилучили з родини разом із братом через неналежні умови
Матвія матері не повернули. Вилучили з родини разом із братом через неналежні умови

Чи є один проступок підставою для вилучення дітей із родини?

Дитину можуть вилучають тоді, коли її життю і здоров'ю загрожує небезпека. Це тимчасова міра, відповідно до нормативних документів. Тут такий резонансний випадок. Дитина загубилася. Її знаходять, служба приїжджає додому, щоб повернути батькам. А там просто жах – безлад і таке інше. Голова такого не бачив. Діти нагодовані, в школу ходять. І служба приймає рішення про вилучення дітей і поміщення їх до центру соціально-психологічної реабілітації на 90 днів, щоб дати час на виправлення, привести в порядок житло і вирішити свої проблеми. Діти можуть бути повернуті раніше. Якщо все буде вирішено – то й за тиждень. Це ж не рішення суду, а рішення обласної комісії.

Автор: facebook.com/Андрій Нєбитов
  Родину Богдана взяли на облік    як таку, яка опинилася в складних життєвих обставинах
Родину Богдана взяли на облік як таку, яка опинилася в складних життєвих обставинах

Зараз ліквідовують райони, з ними і соцслужби. На кого перекладають їхні повноваження?

Повноваження ці мають бути перекладені на територіальні громади. Вони своїм рішенням мають створити спеціальний підрозділ соціального захисту. Але не просто соціального захисту всіх, як у нас це робиться – і пенсіонери, і люди з інвалідністю, і складні життєві обставини. Це має бути Child- Protection. Захист дітей. А він не створюється. Не розуміють в ОТГ потреби його створення. Вони ліплять все докупи. І в результаті фахівець з соціальної роботи займається всіма категоріями, які потребують підтримки. Має бути ще окремий спеціаліст, який займатиметься безпосередньо питаннями дитини.

Потрібно створити систему відповідального батьківства

Чи не призведе ліквідація соцслужб до збільшення трагедій з дітьми у сім'ях через відсутність контролю з боку органів опіки?

Так, призведе до руйнування усієї системи захисту дітей. Вони у нас залишаються абсолютно незахищеними. У нас всі питання, які були відповідно побудовані за роки незалежності – зараз руйнуються вщент. Навіть підґрунтя не залишається. Наприклад, рішення про позбавлення батьківських прав приймається судом. Але подання складається службою у справах дітей. Оцей безпосередній орган, який займається тільки дітьми. Всиновлення, направлення в дитячі будинки сімейного типу, патронатну родину, це все вирішувалося на рівні служби у справах дітей. А соціальна служба займається лише допомогою родинам. Але якщо в дитини нема родини? І ці кошти дитині держава не може дати. Тільки, якщо визначений статус, що це дитина-сирота, або позбавлена батьків піклування. Тоді держава втручається і поміщає дитину в інтернатний заклад, або в сімейну форму виховання.

Сімейна форма виховання теж ламається. На перехідний період їхнім утриманням опікується держава. Далі мають утримувати громади. Кошти мають виділяти з бюджету, з якого латають дороги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2-річний хлопчик всю ніч бродив лісом: як покарають батьків

Як батьків заохотити бути батьками? Чи допоможе збільшення покарання за недогляд – розмір штрафу чи кримінальна відповідальність?

Тільки не штрафи й покарання. Потрібно створити систему відповідального батьківства. У нас в школах має бути не просто урок основи безпеки й життєдіяльності людини. А основи сімейного життя у старших класах, де будуть навчати сімейним цінностям. У багатьох родинах зараз цього немає. Приміром кожного вечора збиратися за столом, розповідати про свій день. У вихідні організувати спільне дозвілля. Тоді дитина бачить, що про неї піклуються.

Наступним етапом мають бути курси батьківства для пар, які планують сім'ю чи народження дитини. Бачив такі в Польщі. Парам пропонують 12 годин тренінгів. З ними працюють психологи, які вчать вирішувати конфлікти, опікуватися дітьми. Вчаться на ляльці на ім'я Збишек - це макет дитини на 3,5 кілограми. В нього влаштована спеціальна програма. Ляльку дають родині або майбутньому подружжю на добу чи більше. Дитина серед ночі буде плакати по-різному - болить животик і треба помасажувати, або змінити підгузки, дати водички. Побувши з дитиною, пара вирішує, чи готова стати відповідальними батьками.

11 квітня минув місяць, як у Щасливому Олешківського району на Херсонщині знайшли тіло зниклої 7-річної Марії Борисової. Її зґвалтували і задушили. А тіло запхали в мішок і викинули в недобудованому хліві неподалік дому. Марійку шукали від 7 березня. Того дня вона гралася з братом та сусідськими дітьми, але додому не повернулася. З пів тисячі людей - поліцейські, кінологи, нацгвардійці, рятувальники, волонтери – цілодобово прочісували село та навколишню місцевість. Перевіряли занедбані будинки, лісосмуги, поля, водойми. На в'їздах у село пости поліції оглядали кожне авто. Собаки-пошуківці брали слід. Губився біля зупинки. Припускали, що Марію викрали.

Зараз ви читаєте новину «"Ці діти не загубилися. Їх загубили дорослі" – експерт про гучні зникнення малюків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути