Ексклюзиви
неділя, 21 травня 2023 08:38

Спецтема: Війна Росії проти України

Бої біля Бахмута та Авдіївки: аналітики показали свіжі карти війни
5

Українським військам вдалося відвоювати кілька квадратних кілометрів території біля Бахмута.

А на Херсонщині Сили спеціальних операцій ЗСУ проводять рейди на лівому березі Дніпра. Однак, поки не утримують там стійких позицій. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Луганській області
Карта бойових дій у Луганській області

За даними аналітиків, російські війська 20 травня продовжували обмежені наземні атаки в районі Кремінної. Український Генштаб повідомив, що окупанти вели безуспішні наступальні дії поблизу Білогорівки Луганської області. Один з російських блогерів стверджував, що війська РФ вели штурм у районі Серебрянського лісу та просувались у бік Григорівки. За даними українських джерел, темпи російських штурмів на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна за останній місяць знизилися з п'яти-семи щоденних до одного.

Росіяни стверджували, що 19 травня українські війська провели невдалі контратаки, щоб повернути втрачені позиції поблизу Масютівки, що за 13 км на північний схід від Куп'янська. ISW не має візуального підтвердження захоплення росіянами Масютівки чи створення російського плацдарму на західному березі річки Оскіл.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Бахмуті
Карта бойових дій у Бахмуті

Українські та російські джерела повідомляли, що бої тривають на північному та південному флангах Бахмута в напрямках населених пунктів Іванівське, Ступочки та Біла Гора.

Українські сили 19 травня повідомили, що вони відбили близько чотирьох квадратних кілометрів додаткової території поблизу Бахмута, а російські джерела стверджували, що ЗСУ продовжують проводити локалізовані атаки поблизу Кліщіївки.

"Українські контратаки на північ, захід, і на південний захід від Бахмуту ускладнять будь-яке подальше просування Росії за Бахмут найближчим часом", ‒ йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові порахували знищених окупантів за добу

Генштаб України повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Новокалинового за 8 км на північ від Авдіївки. А також біля Степового, Авдіївки, Північного, Первомайского та Новомихайлівки. Російський блогер заявив, що минулого тижня українські війська здійснили кілька успішних наступів на донецькому напрямку, але російські сили ныбито стабілізували фронт біля Красногорівки.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

Українські війська завдали удару по маріупольському аеропорту в ніч на 19 травня. Деякі російські джерела припустили, що українські сили використовували ракети Storm Shadow. Російські блогери стверджували, що російська ППО перехопила дві додаткові ракети вранці 20 травня.

Видання The Washington Post з посиланням на українського командувача оперативного угруповання військ "Херсон" Михайла Драпатого повідомило, що українські сили спецоперацій проводять рейди на східному березі Дніпра у Херсонській області, але не утримують там стійких позицій.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Запорізькій області
Карта бойових дій у Запорізькій області

За словами Драпатого, українські десантники двічі на тиждень тренуються для операцій з форсування Дніпра за допомогою катерів і понтонних мостів. Також видання зазначає, що українці почали будівництво переправ, які можна було б використовувати для транспортування важкого озброєння через річку.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Херсонській області
Карта бойових дій у Херсонській області

The Washington Post інформує, що російські позиції на східному березі знаходяться на відстані до 4,8 км від Дніпра, хоча ISW не спостерігав візуального підтвердження цієї інформації. Геолокаційні кадри, опубліковані 20 травня, показують, що українські сили діють на додаткових ділянках острова Черкеського, що за 26 км на південний захід від Херсона.

Один з російських блогерів 20 травня заявив, що ЗСУ контратакували поблизу Дорожнянки Запорізької області і досягли незначних успіхів у цьому районі. Водночас ISW не має візуального підтвердження нещодавніх досягнень України в районі Гуляйполя.

На Бахмутському напрямку фронту російські окупанти зазнали невдачі. Минулої доби, 20 травня, вели безуспішні наступальні дії у напрямку Білої Гори, повідомив Генштаб Збройних сил України у ранковому зведенні 21 травня.

Найманці російської приватної військової компанії "Вагнер" перебувають у безпосередньому контакті з українськими військами у Бахмуті Донецької області. Тому відійти звідти без втрат бойовики не зможуть, повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «Бої біля Бахмута та Авдіївки: аналітики показали свіжі карти війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути