пʼятниця, 04 травня 2012 16:03

Блискавка добряче "підсмажила" пенсіонера, який сховався під деревом від дощу

Блискавка добряче "підсмажила" пенсіонера, який сховався під деревом від дощу

3 травня близько 21-ї години 85-річного Василя Шеремета з села Іванівка Чигиринського району на Черкащині вразила блискавка. Чоловіка доставили в реанімаційне відділення районної лікарні. Він отримав опіки голови, шиї, тулуба та ніг.

Пенсіонер випасав худобу, повертався з пасовиська до села. Неподалік від селища череду застала гроза. Рятуючись від дощу, чоловік сховався під абрикосом.

"Помічниця, яка була з ним, теж хотіла заховатися під деревом. Раптом перед її очима в дерево та чоловіка влучила блискавка. Від ураження він втратив свідомість. Дівчина побігла до села по допомогу, - повідомив Олег Ткаченко з головного управління МНС у Черкаській області. - Прийшовши до тями, пенсіонер, у тому що потрапив під удар блискавки, визнав власну провину. Ще кілька років тому, аби вирівняти та зміцнити абрикосу він забив поруч із нею довгий металевий прут. Про нього із часом забув, а під час грози цей штир спрацював як блискавковідвід".

Сьогодні Василя Шеремета перевели у терапевтичне відділення Чигиринської райлікарні.

"Вже проситься додому. Але ми ще кілька днів пролікуємо. Бо є опіки на шкірі й ступнях. Блискавка йому потрапила у ліву сторону спини, пройшла через бік і вийшла через ноги. Від цього на тілі є характерна смуга. За 30 років моєї роботи це п'ятий випадок в районі. Люди всі залишалися живими. В лікарню поступали з порушеннями ритму серця. Якихось екстрасенсорних здібностей після враження блискавкою в них не було виявлено, - розповіла лікар Ніна Смолій.

За статистикою, людина під час удару блискавки має значні шанси на виживання, зазначив Ткаченко.

"Хоча температура під час розряду дуже висока, тривалість самого розряду не довга. Тому це не завжди приводить до серйозних опіків. До того ж, основний струм блискавки часто проходить по поверхні тіла. Шанси на виживання значно підвищуються, якщо вчасно зробити штучне дихання і масаж серця. Навіть якщо постраждалий без ознак життя, - додав Олег Олексійович.

Зараз ви читаєте новину «Блискавка добряче "підсмажила" пенсіонера, який сховався під деревом від дощу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути