Ексклюзиви
четвер, 16 лютого 2023 11:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Блінкен у вузькому колі говорив про звільнення Криму ‒ ЗМІ розвідали деталі

Блінкен у вузькому колі говорив про звільнення Криму ‒ ЗМІ розвідали деталі
За даними ЗМІ, держсекретар США Ентоні Блінкен обговорював з експертами можливість звільнення Україною Криму. Фото: pravda.com.ua

"Червоною лінією" для президента РФ Володимира Путіна може стати спроба України повернути Крим.

Це може призвести до "ширшої відповіді" Росії. Про це у розмові з групою експертів заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, повідомляє Politico.

Хтось із експертів запитав у Блінкена, чи готові США допомогти Україні реалізувати її довгострокову мету щодо повернення території, захопленої російськими військами.

За словами очевидців, Блінкен заявив, що Вашингтон "неактивно" заохочує Київ повернути під контроль анексований півострів. Основна увага адміністрації США нині спрямована на те, щоб допомогти Україні просунутися туди, де точиться боротьба, переважно на сході.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна здатна на широкомасштабний контрнаступ: назвали умови

Видання нагадує, що це перегукується з коментарями офіційних осіб Пентагону протягом останніх тижнів, які говорили про запеклу боротьбу на Донбасі та на півдні країни. При цьому вони поставили під сумнів здатність України захопити Крим у найближчому майбутньому.

Два співрозмовники видання зазначили, що держсекретар створив враження, що США не вважають розумним кроком піти у наступ для деокупації Криму. Водночас вони наголосили, що Блінкен не сказав ці слова прямо. А двоє інших джерел не сприйняли коментарі Блінкена таким чином.

Держсекретар зауважив, що рішення щодо того, куди йти в наступ і що повертати під контроль, ухвалює винятково Україна, а не Америка. Це вказує, що Блінкен більш відкритий для потенційної битви України за Крим.

"Загалом повідомлення полягає в тому, що існує велика невизначеність щодо того, як усе піде далі, з реальними питаннями про здатність будь-якої зі сторін досягти великих успіхів", ‒ цитує видання одного зі співрозмовників.

Водночас державний департамент США відмовився коментувати зміст розмови Блінкена з експертами.

Звільнити анексований Крим без високоточної далекобійної зброї неможливо. З нею ж ЗСУ зможуть ізолювати півострів та уникнути великих втрат серед свого особового складу.

Про це заявив генерал-лейтенант, колишній командувачо сухопутними військами США в Європі Бен Годжес.

Шансів на те, що Росія застосує ядерну зброю у війні проти України, практично немає. Її вже неодноразово попереджали, зокрема США, про наслідки для неї у разі ядерного удару, повідомив генерал-лейтенант, колишній командувачо сухопутними військами США в Європі Бен Годжес.

Зараз ви читаєте новину «Блінкен у вузькому колі говорив про звільнення Криму ‒ ЗМІ розвідали деталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути