середа, 18 листопада 2020 14:03

Біологічний батько відсудив дітей, яких не бачив 4 роки: що робити опікунам

Подружжя Оксана й Максим Солдатенки із Святопетрівського на Київщині мають повернути прийомних дітей 5-річного Михайла й 7-річну Тетяну біологічному батькові.

Сестру з братом відібрали в батька 4 роки тому через загрозу життю й здоров'ю. Спочатку були в сиротинці. 3,5 роки тому їх забрали в родину. Біологічний батько 61-річний Василь Зайцев має 2-гу групу інвалідності за психічним захворюванням. Діти не бачили його весь цей час і не пам'ятають. Він повернув їх через суд. Пройшов усі інстанції аж до Верховного суду, який виніс рішення на його користь 23 вересня. Опікуни та Служба в справах дітей клопотали про призначення чоловікові експертизи, але суди відхилили.

Автор: facebook.com/rema.x.oxana
  Сім'я Солдатенків із Київщини  3,5 роки виховує двох дітей, яких забрали з дитячого будинку. Тепер біологічний батько відбирає доньку та сина, за рішенням суду
Сім'я Солдатенків із Київщини 3,5 роки виховує двох дітей, яких забрали з дитячого будинку. Тепер біологічний батько відбирає доньку та сина, за рішенням суду

Інвалідність - не причина позбавлення батьківства. Це заборонено законом, бо є дискримінацією і порушенням прав людей з інвалідністю. Інше питання, що за медичними показниками саме цей батько не може виховувати дітей, каже Gazeta.ua 50-річний Олексій Лазаренко, віцепрезидент громадської організації "Всеукраїнська фундація "Захист прав дітей".

Автор: facebook.com/Олексій Лазаренко
  Віцепрезидент громадської організації "Всеукраїнська фундація "Захист прав дітей"  Олексій Лазаренко вважає, що в Україні варто повернути міністерство у справах дітей і сім'ї
Віцепрезидент громадської організації "Всеукраїнська фундація "Захист прав дітей" Олексій Лазаренко вважає, що в Україні варто повернути міністерство у справах дітей і сім'ї

Щодо цього конкретного чоловіка, важливо, щоб була комплексна експертиза. Не тільки медична. А медично-психологічно-педагогічна. Вона встановить, з точки зору педагогіки, психології і соціальних питань, чи спроможна ця людина, у якої є інвалідність, виконувати обов'язки по вихованню дитини. Те, що суд відмовив у призначенні експертизи, говорить про некомпетентність наших суддів.

Діти знають, що зобов'язані повернутися до фактично чужої їм людини і просять не віддавати їх. Що зараз робити батькам і службам, аби не нашкодити дітям? Як мають діяти?

Треба було б загальмувати виконання рішення суду, але воно набрало законної сили. Тому тут треба проводити оперативну комбінацію. Дітей повернути до батька. А наступного дня комісія робить акт обстеження житлово-побутових умов і знову вилучає дітей, кажучи про те, що там не створені умови, є загроза життю й здоров'ю дітей. Вони на день-два їдуть у центр соціально-психологічної реабілітації. Тим часом готується рішення органу опіки й піклування про передачу дітей під опіку цій родині. І розпочинається процес позбавлення чоловіка батьківства. Це робиться через суд. З вимогою провести ту ж комплексну експертизу. Плюс, опікуни й служби мають надати всі порівняльні докази - у якому стані були діти з батьком, і в якому зараз. Це важливо. Усі рішення мають прийматися, виходячи з найкращих інтересів дитини. Встановивши дітям статус позбавлених батьківського піклування, їх зможуть всиновити.

Автор: facebook.com/Управління у справах дітей Первомайської міської ради
  У будинку Василя Зайцева із Первомайська на Миколаївщині, який є біологічним батьком Михайла й Тетяни, немає належних умов для проживання дітей. Але він запевняє,  що буде виправлятися
У будинку Василя Зайцева із Первомайська на Миколаївщині, який є біологічним батьком Михайла й Тетяни, немає належних умов для проживання дітей. Але він запевняє, що буде виправлятися

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батьки отримували гроші за спалену в печі доньку

Це не поодинокий випадок, коли батьки повертають через суди дітей. А потім вони гинуть. На Хмельниччині мати забила до смерті 5-річну дитину. На Житомирщині батьки вбили й спалили доньку. Можливо треба вносити законодавчі зміни?

Перше, що ми маємо зробити – це переглянути постанову про встановлення опіки, переписати її вже в залежності від нових умов. З урахуванням того, що в нас з'явилися нові форми сімейного виховання. Це - прийомні сім'ї, патронат, дитячі будинки сімейного типу. Є положення про ці всі форми. Але вони не врегульовані разом із цією постановою. Бо вона, по-перше, стара, а по-друге – вона стосується і опіки над дітьми, і встановлення опіки над дорослими, але недієздатними особами, і так далі. Тобто її треба змінювати з урахуванням нових форм сімейного виховання.

Що це змінить? Як врегулювання спрацює на практиці?

Наприклад, у прийомну родину можуть потрапляти діти тільки ті, які мають статус дитини, позбавленої батьківського піклування. Це моя особиста думка. Що патронат можна встановлювати над дітьми. Але він не може бути більше 90 діб, скажімо. Це ж питання не лише почуттів дітей, а й самих батьків. Маємо враховувати і їхні почуття. По-друге, треба розвивати фостерні сім'ї, як за кордоном. Це професійні спеціалізовані сім'ї, які можуть брати тимчасово дітей. Наприклад, дітей у конфлікті з законом. Дітей, які стали жертвами домашнього насилля з боку батьків. Підлітків, які люблять і пам'ятають батьків, якими б вони не були. Фостерна сім'я – це професійна сім'я. Від неї не вимагають любити дітей чи прив'язуватися до них. Це як вихователі в дитсадку, чи вчителі в школі. Вони поважають, створюють умови й забезпечують стандарти. Прийомна сім'я, дитячий буд сімейного типу – це вже люди, які народили дітей серцем і віддають їм свою любов. Не можна потім вирвати цю дитину, яка звикла до них, і знову віддати кудись. От тут варто працювати законодавцю і врегулювати ці питання.

Треба створювати окреме міністерство у справах дітей та сім'ї

Хто за це має відповідати? Міністерство соціальної політики?

Ні. На нього стільки покладено, що, як на мене, треба створювати окреме міністерство у справах дітей та сім'ї, яке було раніше. Бо це питання майбутнього суспільства, майбутнього цих дітей, сімей. Мало того, що в нас не вчать бути батьками, у нас немає інституту відповідального батьківства, немає інституту підготовки молоді до майбутнього подружнього життя. Над цим треба працювати. Треба дивитися в корінь проблеми, чому в нас виникають такі ситуації, що треба вилучати дітей? Проблема у відсутності знань, у готовності бути батьками. Коли працюватимемо на її вирішення – нещасних дітей буде менше.

Михайло й Тетяна Зайцеві були дітьми-"мауглі": боялися іграшок, вулиці, людей, магазинів, не розмовляли, у них була серйозна затримка розвитку. Біологічний батько 2,5 роки подавав у різні інстанції - суди, поліцію - й домігся свого. Верховний суд постановив повернути йому дітей. Впродовж 4 років чоловік жодного разу не намагався побачитися з дітьми, не передавав їм гостинців і не контактував з ними.

Зараз ви читаєте новину «Біологічний батько відсудив дітей, яких не бачив 4 роки: що робити опікунам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути