середа, 04 грудня 2013 17:38

"Беркут" на Банковій спрацював украй непрофесійно - генерал армії

"Беркут" на Банковій спрацював украй непрофесійно - генерал армії
Фото: fakty.ua

Спецпідрозділ "Беркут" при штурмі демонстрантами будівлі адміністрації президента показав себе украй непрофесійно. Саме через ці дії пролилася кров громадян і дестабілізувалася ситуація в країні, вважає генерал армії України, екс-командувач внутрішніми військами МВС України Олександр Кіхтенко.

"Бійці Беркута перевищили повноваження - спецназ не має права бити людей по вразливих місцях: голові, ключицях, животу, промежинах. Крім того, вони підставили солдатів строкової служби, виставивши їх як мішень. Хоча, за законом, внутрішні війська повинні знаходитися в резерві, поки міліція працює, і застосовуватися тільки в тому випадку, якщо не справляється міліція. Непрофесіоналізм дій міліції підтверджує те, що пролилася кров громадян і дестабілізувалася ситуація в країні. У 2004 (під час помаранчевої революції) та 2007 році (розпуск Верховної Ради) цього вдалося уникнути, хоча спроби втягнути внутрішні війська в реалізацію силового сценарію були", - вважає генерал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Впізнали командира роти "Беркута", який керував побиттям студентів на Євромайдані

За його словами, при штурмі будівлі адміністрації президента відбулася очевидна провокація. Згідно інструкцій, під час проведення подібних спецоперацій із дотримання громадського порядку, повинна була спрацювати так звана група вилучення, яка виявляє активних провокаторів і затягує їх за "стінку". Після цього, порушники доставляються в автозаки, і передаються слідчим.

"Потенційно в ситуації на Банковій, коли демонстранти спробували прорвати оточення міліції, використовуючи залізні прути, каміння тощо, це могло бути розцінено, як загроза життю співробітникам правопорядку. У цьому випадку міг бути відданий наказ про застосування вогнепальної зброї. Але не думаю, що сьогодні знайдеться той, хто візьме на себе сміливість віддати такий наказ. Якщо при проведенні операції були застосовані спецзасоби, співробітники повинні доповісти рапортом начальнику про причини їхнього використання. Той, у свою чергу, повинен повідомити прокуратуру, яка визначає правомірність застосування таких засобів. Цей механізм дозволяє виявити і покарати винних за неправомірні дії під адміністрацією президента.

Навряд чи зараз стануть використовувати і спецтехніку - БТР, БРДМ, або водомети. По-перше, вони застосовуються тільки при проведенні спецоперацій, але не при охороні громадського порядку. Наприклад, для ліквідації масових безладів, або для звільнення захоплених адмінбудівель. По-друге, водомети зараз застосовувати не можна - вони технічно не спрацюють, оскільки використовуються при температурі вище +5 градусів.

Серед засобів активної оборони співробітників міліції: гумова палиця (ПР), наручники, засоби зв'язування, сльозогінний газ, світлозвукові та шумові пристрої (Зоря, Полум'я). Також можуть застосовуватися пристрої для примусового відкриття приміщень "Ключ", "Імпульс": це накладки з вибуховою речовиною направленої дії. Також в таких операціях застосовуються секретні комплекси, які забезпечують радіорозвідку, придушення перешкод на певних радіочастотах (фіксують місце розташування людей, переговори).

На мою думку, якщо на вулиці вийшли понад 100 тис осіб, ніяка техніка і спецзасоби не допоможуть і не будуть ефективні. Відіграє велику роль психологічний фактор. Крім того, третя частина особового складу внутрішніх військ - це солдати строкової служби, які не підготовлені належним чином.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Госпіталі МВС перетворюють на готелі для "тітушок" - нардеп

Небезпечна також ситуація із захопленням Київради. Мітингувальники створили передумови для проведення спецоперації. Але для введення режиму надзвичайного стану підстав все одно немає. Щоб ввести надзвичайний стан в країні, крім рішення президента, необхідна згода Верховної Ради. У цьому випадку вводяться обмеження для пересування громадян, створюються військові комендатури, встановлюється комендантська година, вводиться цензура ЗМІ, заборона на проведення зборів і мітингів, патрулювання вулиць", - розповів Кіхтенко.

Зараз ви читаєте новину «"Беркут" на Банковій спрацював украй непрофесійно - генерал армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути