середа, 16 березня 2011 12:43

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Японія знала, що АЕС можуть не витримати землетрусу - WikiLeaks

Японія знала, що АЕС можуть не витримати землетрусу - WikiLeaks

Про серйозні проблеми на японських АЕС було відомо ще кілька років тому - цю країну, зокрема, попереджали, що станції можуть не витримати потужного землетрусу. Просочування секретного дипломатичного листування, опубліковані WikiLeaks, також показують, що японський уряд приховував дані про нештатні ситуації на своїх атомних об'єктах.

Як пише The Daily Telegraph з посиланням на скандальний сайт, ще в грудні 2008 року представник Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) попереджав, що заходи безпеки на японських АЕС не відповідають сучасним стандартам. За його даними, за останні 35 років система управління безпекою переглядалася лише тричі.

Японська влада у відповідь пообіцяла підвищити рівень безпеки на станціях, зокрема на комплексі у Фукусімі побудували надзвичайний центр протидії на випадок стихії. Однак, як виявилося, він розрахований на землетруси максимальною силою в 7 магнітуд, тоді як підземний поштовх 11 березня, що пошкодив станцію, був з магнітудою 9.

В одній з розсекречених депеш, датованій 2006 роком, також повідомляється, що японський уряд виступав проти судового рішення про закриття однієї АЕС на заході країни у зв'язку з побоюваннями, що вона не витримає потужного землетрусу. Суд постановив, що аварія на станції буде становити велику небезпеку для населення через можливий викид радіації, пише NEWSru.com.

В інших телеграмах, направлених до Вашингтону, йшлося, що ціла низка нових японських підприємств з переробки ядерного палива функціонує на межі ризику. Крім того, в них наводяться слова одного японського парламентарія Таро Коно, який у жовтні 2008 року в бесіді з американськими дипломатами розповів, що японський уряд приховує дані про позаштатні ситуації АЕС. Він також поскаржився, що влада навіть не хоче розглядати альтернативні, менш небезпечні способи видобутку енергії.

Одночасно Frankfurter Allegmeine Zeitung написала про те, що японська компанія-оператор АЕС "Фукусіма-1" не раз була спіймана на замовчуванні і нівелюванні серйозних загроз на своїх 17 реакторах.

Зокрема, компанію TEPCO раніше ловили на екологічних звітах, що не відповідають дійсності, і сфальсифікованих технічних доповідях. Політика, спрямована на дезінформацію, не є винятком у середовищі японських компаній, повідомляє автор статті, на яку посилається InoPressa.

"Тактика "нічого не чую, нічого не бачу, нічого нікому не скажу" є пріоритетною, а за збереження обличчя японці часом готові заплатити будь-яку ціну. Серед фігурантів гучних скандалів значилися такі гіганти, як Sony і Mitsubishi Motors", - пише німецька газета.

Зараз ви читаєте новину «Японія знала, що АЕС можуть не витримати землетрусу - WikiLeaks». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути