Ексклюзиви
пʼятниця, 19 серпня 2011 09:31

Акули стали частіше нападати на людей, вчені з'ясовували причини

Акули стали частіше нападати на людей, вчені з'ясовували причини

Фахівці з вивчення морської біології відзначають значне зростання кількості нападів акул на людину останнім часом і пов'язують це з цілою низкою причин.

За даними Міжнародного архіву даних про напад акул, складеного в Університеті штату Флорида, у 2008 році у всьому світі було зафіксовано 53 напади акул на людей, чотири людини загинули, шестеро людей загинули в 2009 р. (63 напади) і 2010 р. ( 79 атак).

За даними дослідників, 2010-й рік став найкривавішим за останні 10 років.

У 2011 році вже сталося 13 нападів з шістьма загиблими.

Останній раз акули атакували людей на Сейшельських островах, в Пуерто-Ріко, в Єгипті, біля узбережжя Приморського краю РФ.

На думку Девіда Якобі, спеціаліста Асоціації морських біологів в Плімуті (Великобританія), експерти вважають, що у збільшенні нападів акул винні як сама людина, так і ймовірність глобального потепління.

"Через низьку вартість турпутівок все більше людей прямують відпочивати в теплі країни, освоюють все нові куточки планети, де раніше людина не з'являлася. Крім того, люди надмірно багато виловлюють риби в світовому океані, плюс позначається і ймовірність глобального потепління", - сказав учений.

Він також пояснив, що акули звикли пристосовуватися до тих умов, в яких вони змушені існувати, і йдуть туди, де доступні їжа і є течії, багаті поживними речовинами.

Якобі підкреслює, що зростання нападів не вказує на збільшення популяції акул.

"Швидше за все, причина в збільшенні кількості туристів, що відпочивають на морі, що піднімає шанси зустрічі акули і людини", - пояснює учений.

Втім, додає Якобі, поведінка акул все ще занадто мало вивчена, тому, за його словами, не можна говорити з точністю про причини їхніх нападів на людей.

Зараз ви читаєте новину «Акули стали частіше нападати на людей, вчені з'ясовували причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути