четвер, 11 травня 2017 06:01

20 років суворого режиму: українського режисера засудили за "тероризм"
9

Мітингувальники, які стали на захист Сенцова
Фото: Фейсбук
Мітингувальники, які стали на захист Сенцова
Мітингувальники, які стали на захист Сенцова
Мітингувальники, які стали на захист Сенцова
Мітингувальники, які стали на захист Сенцова

В ніч на 11 травня 2014 року в Сімферополі ФСБ Російської Федерації затримала українського кінорежисера, сценариста й учасника Майдану Олега Сенцова. Його звинуватили у підготовці організації терактів. Олега Сенцова оголосили керівником групи "Правого сектору". Такі показання дали невідомі особи. Відсутність прямих доказів у цих обвинуваченнях і викликав міжнародний резонанс. Після затримання режисера запроторили до московського СІЗО "Лефортово". Згодом ув'язнили. Пізніше затримали нібито ще одного учасника "Правого сектору" Олександра Кольченка - українського анархіста, антифашиста, громадського активіста.

"Востаннє Олег дав про себе знати о четвертій ранку. Написав, що затриманий. Відтоді його телефон був недоступний. Згодом з'ясувалося, що Олега обвинувачують в організації теракту. Це вже ні в які ворота не лізе. Олег - талановитий режисер і громадський активіст. Він багато зробив для розвитку громадських ініціатив у Криму. Олег завжди підтримував і підтримує єдину Україну. Тому протизаконного нічого не робив. Щодо терактів - це немислимо", - повідомила журналістка Катерина Сергацкова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сенцов і Кольченко - кістка в горлі Путіна" - у Києві відбулась акція підтримки політв'язнів

Біля посольства РФ у Києві пройшов пікет на підтримку українського режисера та кінематографіста Олега Сенцова. Мітингуючі стояли із плакатами "Віддайте нам Сенцова, собі залиште Міхалкова", "Спасти Олега Сенцова" та ін. Кінодіячі та небайдужі до долі режисера збирають підписи для петиції на підтримку Сенцова. Найгучнішою роботою режисера став повнометражний фільм "Гамер". Наступною кінострічкою мав стати проект "Носоріг".

Автор: Фейсбук
  Мітингувальники, які стали на захист Сенцова
Мітингувальники, які стали на захист Сенцова

20 червня кіноспільнота України звернулася до президента Петра Порошенка із закликом вжити заходів щодо визволення з російського полону громадянина України кінорежисера Олега Сенцова.

"Олег Сенцов є однією з тих людей честі, які словом і ділом відстоюють власну позицію. Одним із тих, хто живе, керуючись принципами свободи слова й свободи думки. Ваша передвиборча кампанія пройшла під гаслом "Жити по-новому". Однак нове життя не може розпочатися, поки люди, які його мужньо й до самозреченості відстоювали, безневинно страждають", - йдеться у листі.

Московський захисник Сенцова адвокат Дмитро Дінзе подав скаргу до Слідчого комітету Росії. У ній вказав, що затриманий у Криму режисер в управлінні ФСБ в Сімферополі піддався тортурам – побиттю і погрозам. Сенцова катували, аби вибити свідчення.

19 серпня 2015 року відбувся суд над так званими "кримськими терористами" Олегом Сенцовим і Олександром Кольченком. Сенцова ув'язнили на 10 років колонії суворого режиму. Кольченку дали 10 років. Дев'ятьма місяцями раніше до 7 років позбавлення волі були засуджені двоє інших обвинувачених у "кримському справі" Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній. Основою обвинувального вироку став висновок, зроблений ще у травні 2014 року. Він був опублікований прес-службою ФСБ Російської Федерації. В ньому заявлялося про затримання на території Республіки Крим членів диверсійно-терористичної групи. Основною метою були "дестабілізація суспільно-політичної обстановки на півострові і надання впливу на прийняття рішення органами влади Російської Федерації про вихід Республіки Крим з її складу".

За версією ФСБ, для здійснення цих цілей група збиралася організувати низку терактів у великих містах Криму — Сімферополі, Ялті і Севастополі. Зокрема, планувалося здійснити вибухи пам'ятника Леніну і Меморіалу Вічного вогню. А також серію підпалів офісів Єдиної Росії.

Ані Сенцов, ані Кольченко своєї провини не визнали. Обвинувачення назвали абсурдними і політично мотивованими. Пізніше з'ясувалося, що докази обвинувачення базувалися на свідченнях двох інших фігурантів справи — фотографа Геннадія Афанасьєва та історика Олексія Чирния. Вони заключили угоду зі слідством і визнали свою провину. Однак під час судового засідання по Сенцову і Кольченко, Афанасьєв змінив свідчення.

З моменту, коли російські військові почали захоплювати адміністративні будівлі, в Сімферополі та інших містах Криму почалися протести проти окупації півострова. Сенцов, Афанасьєв і Кольченко координувалися у соцмережах і проводили збори. На них обговорювали плани протестів проти військового вторгнення. Усі троє були активними учасниками цих зустрічей. Згодом ФСБ розпочала проводити арешти.

У лютому 2016 року Олег Сенцов був етапований в Якутію (Якутськ) для відбування покарання. Тоді ж Олександра Кольченка запроторили в колонію міста Копейська Челябінської області, де міститься досі.

Ув'язнення Олега Сенцова набуло широкого розголосу. Про нього говорять у всьому світі. Сенцова підтримують не лише українці, а й відомі зарубіжні кінорежисери та актори.

Згодом оприлюднили відчайдушний лист Сенцова з російської тюрми.

Олег Сенцов – український кінорежисер. Народився 13 липня 1976 року. Має дочку та сина. У 2011 році він зняв свій перший фільм "Гамер", який розповідає про долю сімферопольських підлітків. Цей фільм отримав нагороди на українських та міжнародних кінофестивалях. У 2013 році Сенцов приступив до зйомок нового фільму "Носоріг". Однак не встиг завершити роботу над ним. Олег був прихильником "Євромайдана". Брав активну участь у протестах проти режиму президента Януковича в Києві. Був членом "Кримської сотні" і "Автомайдана".

Зараз ви читаєте новину «20 років суворого режиму: українського режисера засудили за "тероризм"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути