Ексклюзиви
четвер, 25 серпня 2016 23:53

"Сенцов і Кольченко - кістка в горлі Путіна" - у Києві відбулась акція підтримки політв'язнів
12

Фото: Ксенія Пантелєєва
Адвокат Ілля Новіков

25 серпня у Києві на Поштовій площі відбулася акція на підтримку незаконно ув'язнених у Росії українців Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

О 19:00 активісти, тримаючи в руках портрети "російських катів", виходять на площу. До них приєднуються небайдужі кияни.

"Справа Сенцова та Кольченка ознаменувала російську агресію в Криму. Зараз атаку на українців продовжують", - каже 29-річна журналістка Марія Томак.

З'являється колишній політв'язень Кремля 25-річний кримчанин Геннадій Афанасьєв. Він одягнений у вишиванку.

"Ми зібрались тут, щоб підтримати Олега та Олександра. Найважливіше для людини в скруті - це коли про тебе пам'ятають. Перед тим, як звинувачувати владу, дайте собі відповідь: чи хтось з вас сів і написав листа Олегу та Олександру? Якщо ви не почали з себе, не треба скаржитись на когось іншого. Хлопцям дуже важко. Вже почався третій рік. Але Олег у нещодавньому листі до своєї сестри показав, що залишається незламним. Ця людина стояла у перших лавах на Майдані, не злякалася протидіяти окупації Криму, а потім Олег потрапив до в'язниці. Він став символом мужності, яким можна пишатися. Він не просить його звільняти. Він просить усю Україну використовувати його, як зброю проти тиранічного, преступного режиму Російської Федерації. Не забувайте про них. Напишіть листа, поширюйте інформацію", - каже Геннадій.

До натовпу приєднуються і діти, які теж тримають портрети.

Марія Томак зачитує "обвинувачення" Путіна, Поклонської, Бортника, Корсакова, Гриня, Михайлюка та інших представників російської влади. Їх звинувачують у катуваннях, тероризмі, незаконному викраданні людей, тілесних ушкодженнях. У цей час дівчина ходить біля портретів "катів" та клеїть червоні стрічкі з написом "Винен".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не треба нас витягувати за будь-яку ціну — перемога від цього не наблизиться" — Олег Сенцов

Під час зачитування вироку до активістів підходить адвокат Надії Савченко 34-річний Ілля Новиков. Йому передають мікрофон. Говорить українською. Зараз він захищає кримчанина Олексія Чирнія, який під катування погодився співпрацювати зі слідством Росії і підписував обвинувачення проти Сенцова-Кольченка, а також Афанасьєва.

"Олексій Чирній є четвертим фігурантом у справі Сенцова-Кольченка. Він погодився дати свідчення проти Геннадія Афанасьєва. Йому не вистачило характеру, сміливості, щоб відмовитись без показів. Все одно він політв'язень. Зараз його тримають у СІЗО Лефортовому в Москві. Знову примусили дати покази. Ми маємо певні підстави вважати, що може бути спроба долучити Олексія Чирнія по новій кримській так званій терористичній групі. Але він людина, якій потрібна допомога. Є 9 осіб, які фігурують у пакеті цієї справи. Їх долю обговорюють у Мінську. Останні два - це Микола Карпюк та Станіслав Клих. Після вироку Чеченського суду можна буде підвести риску під "кримськими справами". І вже можна буде піти тим шляхом, яким звільнили Надію Савченко, Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка. Закликаю вас не припиняти зусиль та вимог до українських посадовців. Щоб питання щодо звільнення політв'язнів поставили твердо. Можливо, після виборів до російської Державної думи 18 вересня буде час, коли ми зможемо досягнути будь-якого прогресу", - каже він, дякує всім і швидко йде.

"Якщо він адвокат Савченко, то що тут робить?", - питає літній чоловік у вишиванці.

"Це все єдина справа", - відповідає дівчина з червоними губами, що тримає фотокамеру.

Слово бере 35-річна Наталія Каплан, сестра режисера Олега Сенцова.

"Дякую всім, хто прийшов. Радує, що акції досі доволі багатолюдні. Сподіваюсь, що ці плакатики, які тут є, скоро стануть реальними. Свободу кримським політв'язням", - коротко каже вона і посміхається.

Афанасьєв заявляє, що його листи не передають ані Сенцову, ані Кольченку.

"Я пишу їм, але знаю, що дійшов лише один мій лист. Саме до Олега та Олександра мої листи не передають. Їх питають інші люди, чи отримали. Кажуть, що ні. Мене хвилює ситуація з цими хлопцями. У перемовинах є 9 осіб. У 7 з них є шанси на звільнення. У Олега та Олександра шанси на звільнення найменші, бо вони - найбільші вороги Росії. Саме з них все почалося. Вони стали кісткою в горлі для Російської Федерації. Це була ганьба для Росії на міжнародній арені, тому Путін має прискіпливе ставлення до цих бранців", - розповідає Геннадій.

До нього підходить літня жінка і з посмішкою каже: "Я вас одразу впізнала". Відводить вбік і про щось пошепки розповідає. Геннадій з серйозним обличчям вислуховує та відповідає.

Активісти з портретами скандують: "Свободу політв'язням" і розходяться.

Акція завершилася. Загалом на ній були присутні близько 50 осіб.

Кінорежисер Олег Сенцов і анархіст Олександр Кольченко 2 роки перебувають у російській неволі за сфабрикованою справою про "тероризм". Російський суд призначив Олегу Сенцову 20 років позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму, Олександру Кольченку - 10 років суворого режиму.

11 травня 2014 року працівники російських окупаційних силових структур затримали Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія та Олександра Кольченка в Сімферополі. Їм висунули звинувачення у підготовці терористичного акту. За інформацією спецслужби, затримані готувалися "у складі терористичної організації до здійснення вибухів у ніч на 9 травня 2014 року саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу "Вічного вогню" і пам'ятника Леніну в Сімферополі".

25 серпня - рік з дати судилища над Олегом та Олександром.

Нагадаємо, Олександр Кольченко, дізнавшись про акцію підтримки його та Олега Сенцова, написав листа її учасникам.

Зараз ви читаєте новину «"Сенцов і Кольченко - кістка в горлі Путіна" - у Києві відбулась акція підтримки політв'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути