неділя, 11 вересня 2011 11:37

10 років після терактів 11 вересня. Американці бояться нових атак
41

Фото: Фото: Reuters

США готуються віддати данину пам'яті загиблим в десяту річницю терактів 11 вересня 2001 року.

Напередодні річниці влада США посилила заходи безпеки по всій країні. Зокрема, у Вашингтоні збільшено кількість поліцейських патрулів, на вході у федеральні будівлі проводяться перевірки. А в Нью-Йорку мер Майкл Блумберг, щоб повернути впевненість у безпеці жителям мегаполіса, поїхав на роботу на метро, ??повідомляє Euronews.

У неділю виповнюється 10 років з того моменту, як 19 ісламських терористів на чотирьох захоплених пасажирських літаках атакували США. Два "Боїнга" врізалися у вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку, третій був спрямований у будівлю Пентагону у Вашингтоні, четвертий впав у штаті Пенсільванія. В результаті загинули близько 3 тисяч людей, більше 6 тисяч були поранені. В історію ця трагедія увійшла як теракт 11 вересня 2001 року, або коротко - 9/11.

Основний удар прийняв на себе Нью-Йорк, і саме там пройдуть головні пам'ятні заходи. У неділю з місця, що називають Ground Zero (буквально "нульова земна точка"), де стояли хмарочоси ВТЦ, постануть дві потужні світлові вежі блакитного кольору. Це світлове шоу буде символізувати вічну пам'ять про загиблих.

Цього року 11 вересня на місці, де височіли вежі-близнюки, також відкриють Національний меморіальний комплекс. Його наземна частина - два величезних басейни з водоспадами на місці заснування хмарочосів, навколо них дерева і тут же пам'ятна стіна з іменами загиблих. Під басейнами розташовуватиметься музей, присвячений трагічним подіям, його відкриють ще через рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович: "Україна віддана боротьбі з тероризмом"

Безперервно йдуть роботи з відновлення цієї території. Новий комплекс Всесвітнього торгового центру буде складатися з шести ключових будівель. Аналога зруйнованих веж-близнюків не буде, але з'являться два інших найвищих хмарочоса - Вежа Свободи і Грінвіч-стріт 200.

Перший добудують 2013 року. Матиме висоту більше 500 метрів - це 104 поверхи. Хмарочос стане найвищим на Манхеттені. Висота другого складе 88 поверхів, або 411 метрів. Коли весь комплекс завершать, він зможе конкурувати за розмірами з Центральним вокзалом Нью-Йорка і буде щодня приймати по 250 тисяч відвідувачів.

Президент США Барак Обама звернувся до нації напередодні 10-ї річниці терактів 11 вересня 2001 року. Він закликав співвітчизників бути "сильними і впевненими перед обличчям будь-якої загрози".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США повторяться теракти 11 вересня?

"Тільки за останні 2,5 роки ми знищили більше лідерів "Аль-Каїди", ніж за період з 2001 по 2008 рік", - сказав Обама.

І все це, як він вважає, стало можливим "завдяки постійним зусиллям наших військовослужбовців та розвідників, співробітників правоохоронних органів", передає ИТАР-ТАСС.

У той же час, попередив президент, мета з повного знищення тероризму ще не досягнута.

"Екстремісти хочуть залякати нас, але ми не бажаємо жити в страху. Так, ми маємо справу із затятим ворогом, який буде знову і знову намагатися нанести удар. Але ми залишаємося пильними і робимо все можливе для захисту нашого народу", - сказав глава держави .

Зараз ви читаєте новину «10 років після терактів 11 вересня. Американці бояться нових атак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути