пʼятниця, 11 березня 2011 12:53

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Землетрус у Японії створив загрозу цунамі для всього Тихоокеанського регіону

Землетрус у Японії створив загрозу цунамі для всього Тихоокеанського регіону

Найпотужніший за 140 років (тобто, відтоді, коли в Японії почали вести офіційні записи) землетрус біля північно-східного узбережжя країни створив загрозу гігантських цунамі по всьому Тихоокеанському басейну - відповідне попередження отримали держави і острови, від Гаваїв до Центральної Америки. У Японії стихія вже викликала 10-метрову хвилю, яка змела все на своєму шляху. Мільйони будинків залишилися без електрики, зокрема в столиці Токіо. Різні ЗМІ повідомляють різні дані про загиблих - від 20 до 30, але ясно, що кількість жертв зростає. Варто врахувати, що багато людей можуть перебувати під уламками будівель.

Міжнародні Комітети Червоного Хреста і Червоного Півмісяця серйозно побоюються, що цунамі може геть-чисто "змити" деякі невеликі тихоокеанські острови, цілком затопивши їхню поверхню. Багато інших, включаючи ланцюг Гавайських островів - під загрозою сильного руйнування, передає Reuters.

Як повідомили в американському Центрі попередження про цунамі, навала кожної гігантської хвилі на узбережжя може тривати від п'яти до п'ятнадцяти хвилин. Загроза буде зберігатися ще протягом багатьох годин. Крім того, Центр попереджає, що збитки житлових районів від цунамі можуть бути сильніше прогнозованих через те, що землетрус і викликані ним перші хвилі вже призвели до руйнувань.

У Японії кажуть, що нинішній землетрус силою 8,9 бала став найпотужнішим з 1872 року, коли почалася офіційна реєстрація підземних поштовхів. Після цього так званий Великий землетрус 1 вересня 1923 силою 7,9 бала призвів до загибелі понад 140 тисяч людей в Токіо і околицях.

Епіцентр нинішньої стихії знаходився за 373 кілометрів на північний схід від Токіо, його осередок залягав на глибині 24 кілометрів. Незабаром в тому ж районі сталося ще кілька потужних підземних поштовхів магнітудою понад 6,0, епіцентр одного з них знаходився всього за 67 кілометрів від Токіо. Після сильних підземних поштовхів в японській столиці і передмістях спалахнули пожежі. На даний момент там горять не менше 14 великих промислових об'єктів.

Серйозно постраждало нафтосховища компанії Cosmo Oil в місті Лікіхара, в передмісті Токіо. Полум'я пожежі піднялося там на 30 метрів, а незабаром стався вибух. Кількість жертв і наслідки поки невідомі. Відеокадри з районів, по яким вдарила стихія, передають багато телеканалів. Зняті з вертольота, вони показують пожежі і масштаби руйнувань. На деяких видно, як на величезній хвилі пливуть уламки будинків і машин. Ось, наприклад, матеріал, відзнятий арабським телеканалом Al-Jazeera.

Сильні руйнування спостерігаються в північних районах Японії, проходить часткова евакуація мешканців, зокрема з Токіо. Повітряне та залізничне сполучення перервано на значній частині території країни. Робота АЕС в префектурі Міягі припинена. В адміністративному центрі Міягі місті Сендай зафіксовані численні витоки газу. На Хоккайдо загорівся багатоповерховий житловий будинок, є небезпека розриву газових труб. Пожежники приступили до гасіння. У префектурі Івате частково обрушилася швидкісна магістраль - десятки машин з людьми впали в море.

У префектурі Ніігата, як розповідають очевидці, тріщини на дорогах, прорвана каналізація, зупинено залізничний рух, не працюють мобільний зв'язок і домашні телефони, хоча інтернет є. У передмістях Токіо Тіба і Сендай багато пожеж, люди очікують евакуації.

Після основного удару в районі японського острова Хонсю стався новий потужний землетрус магнітудою 7,1. За даними сейсмологів, епіцентр землетрусу знаходився за 505 кілометрів на північний схід від Токіо, його осередок залягав на глибині 26 кілометрів.

Зараз ви читаєте новину «Землетрус у Японії створив загрозу цунамі для всього Тихоокеанського регіону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути