вівторок, 30 березня 2010 15:58

Вулканічне цунамі може проковтнути італійське узбережжя

Вулканічне цунамі може проковтнути італійське узбережжя

Найбільший підводний вулкан Європи може зруйнуватися у будь-який момент, що викличе велетенське цунамі, яке може накрити усю південну Італію. Про таку небезпеку попередив відомий вулканолог Енцо Боші у своєму інтерв"ю італійській газеті Corriere della Sera.

Діючий вулкан Марсілі має крихкі стіни, які можуть розсипатися будь-коли. "Це може трапитись навіть завтра" - заявив президент Національного інституту геофізики і вулканології Італії.

"Наші останні дослідження свідчать про те, що вулкан не має твердої структури, у нього тонкі стіни і великий кратер. Усі це дає підстави стверджувати, що вулкан діючий і виверження може ось-ось розпочатись", - розповів Боші.

Якщо його стіни не витримають натиску лави, вони обваляться. Руйняція породить велетенську хвилю, яка може накрити узбережжя Кампанії, Калабрії і Сицилії.

Марсілі має висоту 3 тисячі метрів. Він розташований у Тірренському морі за 150 км від Неаполя.
Вулкан має 70 кілометрів у довжину і 30 - у ширину. Його кратер розташований на глибині 450м. За людської пам"яті його виверження не було зафіксоване.

Втім вчений стверджує, що хоча зібрані дані є точними, робити якісь чіткі прогнози неможливо. Загроза є реальною, проте її ймовірність важко оцінити.

Gazeta.ua за матеріалами
AFP

Зараз ви читаєте новину «Вулканічне цунамі може проковтнути італійське узбережжя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути