неділя, 09 грудня 2012 14:23

"У наступному році українці житимуть бідніше" - В'язівський

"У наступному році українці житимуть бідніше" - В'язівський
Фото: radioera.com.ua

В українському бюджеті не вистачить грошей до кінця наступного року.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів колишній нардеп-"нунсівець" Володимир В'язівський.

"По великому рахунку, новий бюджет нічим не відрізняється від попереднього. Гірше те, що індексація соціальних виплат буде значно менша, ніж в цьому році. Бо закладаються штучно нижчі інфляційні процеси. Це означає, що мінімальна зарплата і пенсія буде штучно занижена, а до них прив'язані всі соціальні виплати. Значить, українці будуть жити у наступному році бідніше", - зауважив політик.

"Бюджет надутий,-  додав він. - Під кінець наступного року грошей не вистачатиме, як і цього року. Держава не бачить іншого способу, окрім як залізти в кишені  до сусіда – до місцевого самоврядування. Зараз через Казначейство держава має можливість прибрати до рук усі гроші, які заробляються  на місцях. Ті кошти, на які сподівалися місцеві бюджети, вони їх не отримають".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Об'єднаній опозиції обрано єдиного кандидата на президентські вибори 2015 року

Також на думку політика, деякі категорії соціально незахищених громадян можуть взагалі нічого не отримати.

"Конституційний суд прийняв дуже цікаве пояснення щодо соціальних виплат. Сказав однозначно: можна виплатити те з бюджету, на що закладені кошти. Тому зараз Кабмін може в ручному режимі робити – не буде коштів в бюджеті на придбання гелікоптерів, потягнуть із соціального бюджету. І скажуть: немає на це грошей", - пояснив він.

Бюджет-2013 року має багато можливостей для корупції, вважає В'язівський.

"Ми пам'ятаємо, як за державні гроші держава збудувала Євро. Левову частину цих грошей можна було вишукувати в інвесторів. Є претензія і до нинішнього уряду і до попереднього: навіщо вкладати гроші в інвесторів, якщо на інвесторах дуже не заробиш? А коли вкладають державні гроші, є кум, сват, брат, то заробити можна добряче високоповажним чиновникам. Ця тенденція продовжується і далі – вкрасти найпростіше з державного бюджету", - зауважив політик.

"Тому багато статей бюджету дуже легко перетворюються у корупційні, - пояснив він. - Коли близькі до чиновників люди постійно виграють тендери. Це вже настільки філігранно відпрацьовано, що ви мені скажіть скільки мільярдів пішло на яку галузь, я не зможу вам підрахувати , скільки грошей осіло у кишенях міністрів".

 

Зараз ви читаєте новину «"У наступному році українці житимуть бідніше" - В'язівський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути