Ексклюзиви
пʼятниця, 23 вересня 2022 08:50

Зиґмунд Фройд помер після кількох ін'єкцій морфіну

Зиґмунд Фройд помер після кількох ін'єкцій морфіну
Фрейд ненавидів музику. Курив багато сигарет. Фото: pixabay

23 вересня 1939 року не стало австрійського психолога Зиґмунда Фройда. У 84 роки він був хворий на рак піднебіння. Його особистий лікар зробив декілька ін'єкцій морфіну, від яких той помер о третій ночі. За три дні Фройда кремували й поховали на кладовищі Ґолдерс-Ґрін у Лондоні.

Батько Зиґмунда Фройда був українського походження, родом із Тисмениці на Івано-Франківщині.

"Я народився 6 травня 1856-го в Фрайберґу в Моравії, маленькому містечку в нинішній Чехії. Мої батьки були євреї, і сам я залишаюся євреєм. Через переслідування у XIV або XV століттях сімейство перебралося на схід. Упродовж XIX століття воно перемістилося з Литви через Галичину до німецькомовних країн, до Австрії", – пригадував Фройд.

Гімназію закінчив із відзнакою у 17 років. Хотів зробити воєнну або політичну кар'єру, але через антисемітські настрої та матеріальні труднощі мусив відмовитися від цих намірів. Після тривалих роздумів 1873 року вступив на медичний факультет Віденського університету, хоча й зізнавався, що до медицини не відчував ані найменшого інтересу.

1882-го почав медичну практику в головній лікарні Відня. 1884 року винайшов метод зафарбовування нервових шляхів хлоридом золота, але його визнали недосконалим. 1891-го видали працю Фройда "Про афазію", в якій він уперше виступив з аргументованою критикою загальноприйнятої на той час концепції локалізації функцій мозку в певних його центрах. Запропонував альтернативний функціонально-генетичний підхід до вивчення психіки та її фізіологічних механізмів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прах Данте Аліґ'єрі викрали монахи

Фройд ненавидів музику. Курив багато сигарет. У середньому протягом життя він випалював по 21 сигареті на день. Та в останні роки через хворобу значно обмежував себе і випалював не більше однієї за день. Панічно боявся числа 62 і запізнитися на потяг. Мав феноменальну фотографічну пам'ять, володів латинською, французькою, італійською, грецькою та іншими мовами.

Втративши більшу частину пацієнтів з початком Першої світової війни, Зиґмунд Фройд поновив наукову діяльність. Наступне десятиліття стало найпліднішим у його житті. Він зміцнив міжнародний авторитет та популярність як провідний психоаналітик світу. Але він був бідним, бракувало грошей, важко пережив смерть дочки Софії від грипу, став впадати в депресію. Вона посилилась, коли в лютому 1923 року виявили пухлину піднебіння.

Зараз ви читаєте новину «Зиґмунд Фройд помер після кількох ін'єкцій морфіну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути