понеділок, 31 травня 2021 18:40

Врятував тисячі людей: помер український миротворець

Автор: Facebook
  30 травня від важкої форми Covid-19 помер полковник Микола Верхогляд. Він  був командуючим українського миротворчого контингенту у мусульманському анклаві Жепа під час війні у Боснії
30 травня від важкої форми Covid-19 помер полковник Микола Верхогляд. Він був командуючим українського миротворчого контингенту у мусульманському анклаві Жепа під час війні у Боснії

Вчора, 30 травня, від важкої форми Covid-19 помер полковник, командуючий українського миротворчого контингенту у мусульманському анклаві Жепа під час війні у Боснії Микола Верхогляд. Йому було 66 років.

"Це людина, яка вміла приймати рішення. Я служив сержантом, коли Микола Якович проводив перемовини з Ратко Младичем (воєнний злочинець, колишній сербський генерал ЮНА, згодом начальник штабу Війська Республіки Сербської. - Gazeta.ua). Він, попри те, що ми отримували погрози, домігся, щоб цивільні і десятки українських миротворців вийшли з оточення живими. Саме завдяки йому позитивно вирішилось питання для українців і боснійських мусульман - він забезпечив евакуацію мирного населення", - розповів про події 1995 року громадянської війни в Боснії Андрій Хлусович, побратим і друг Миколи Верхогляда, кореспонденту Gazeta.ua.

Микола Якович відстоював визнання вчинку українських миротворців державою.

"Він прагнув, щоб учасники тих операцій отримали визнання. Стукав в усі двері, але вони були закриті. Микола Якович ніколи не був байдужим, він дійсно турбувався про людей", - додав Хлусович.

 

Шість тижнів Микола Верхогляд боровся з коронавірусом. Його лікували у шпиталі, але більшість дорогих ліків родина мусила купувати самостійно.

У покійного залишилась дружина, син і донька. Сім'я живе в Києві.

Реквізити для допомоги: картка Приватбанку: 4149 6293 1135 7677 (на ім'я дружини Верхогляд Т.П.)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер письменник Михайло Слабошпицький

Микола Верхогляд - український офіцер, командуючий українського миротворчого контингенту у мусульманському анклаві Жепа під час війні у Боснії. Найбільш відомий тим, що під час наступу армії Республіки Сербської на мусульманські анклави Сребреницю та Жепу забезпечив евакуацію мирного населення Жепи. Разом із тим, населення Сребрениці, де розміщувався голландський миротворчий контингент, евакуйовано не було, що стало причиною до масових вбивств, більш відомих, як "Різанина у Сребрениці".

Зараз ви читаєте новину «Врятував тисячі людей: помер український миротворець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути