неділя, 06 червня 2021 10:01

Юрій Мушкетик всі твори писав ручкою у блокноті

Юрій Мушкетик всі твори писав ручкою у блокноті
В останні роки Юрій Мушкетик писав оповідання, етюди, замальовки. Фото: wz.lviv.ua

Письменник Юрій Мушкетик помер 6 червня 2019 року. Йому було 90 років.

Найбільш відомий за своєю історичною прозою. Його першим твором був "Семен Палій". Написав повість у 25 років. Після того з-під його пера з'явилося ще понад 30 книжок.

"Це було зухвальство, а може, й дурість... Зараз би не ризикнув - не маючи жодного рядка, братися за роман. Писав на кухні в студентському гуртожитку, на підвіконнях в університетських коридорах. А коли справа добігла кінця, злякався: а що, коли це графоманія", - розповідав письменник, як писав "Семена Палія".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріляли українського генерала

Після цього дебюту писати романи на історичну тематику в Радянському Союзі було небезпечно. Адже важко давалося уникнути звинувачень у "націоналістичних перекрученнях".

Писати історичну прозу Юрій Мушкетник почав знову у пізньорадянські, безпечніші часи. Один за одним з'явилися "Останній гетьман", "Гетьманський скарб", "Брат на брата". Часто зізнавався, що дуже довго вірив радянській ідеології. Розправа над поетом Володимиром Сосюрою вперше спонукала змінити думку про правильність радянської системи.

Наприкінці 1950-х років Юрій Мушкетик почав працювати відповідальним секретарем у літературному журналі "Дніпро". Згодом понад 10 років був головним редактором, видання в цей час друкувало твори шістдесятників.

"До тюрми не дійшло, але мене вигнали з роботи грізною постановою. Це теж нещастя: телефон у тебе вдома замовкає, ніхто з друзів не заходить, а на вулиці переходять на інший бік, щоб з тобою не зустрітися", - пригадував.

В останні роки Юрій Мушкетик писав оповідання, етюди, замальовки. Усі свої книги він написав ручкою, у блокнотах.

Іван Франко помер у віці 59 років 28 травня 1916 року о 16:00. Останні десять років життя провів у самотності, страждаючи фізично й психічно. З 1900-го час від часу загострювався психологічний стан його дружини - Ольги Федорівни. Вона іноді лікувалась у клініці.З 1908 року письменник сам страждав від тяжкої психофізіологічної недуги, яка деформувала й паралізувала руки.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Мушкетик всі твори писав ручкою у блокноті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути