неділя, 28 травня 2023 09:17

На похорон Івана Франка не давали дозволу: дата

На похорон Івана Франка не давали дозволу: дата
Помер Іван Франко без передсмертної сповіді, хоча й хотів цього. Фото: Дім Франка у Facebook

Іван Франко помер у віці 59 років 28 травня 1916 року о 16:00.

Останні десять років життя провів у самотності, страждаючи фізично й психічно. З 1900-го час від часу загострювався психологічний стан його дружини - Ольги Федорівни. Вона іноді лікувалась у клініці.

З 1908 року письменник сам страждав від тяжкої психофізіологічної недуги, яка деформувала й паралізувала руки. Через це було важко продуктивно займатися літературною та науковою роботою. Але їх він не припиняв до кінця життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віртуальний музей Франка відкрили в Києві

Помер Іван Франко без передсмертної сповіді, хоча й хотів цього. На жаль, не змогли для нього знайти священника, щоб поет відкрив душу. Спочатку відмовився від сповіді в о. Володимира Гургули через різні політичні погляди. Усіх інших також прогнав.

Через таку поведінку Франкова смерть спричинила конфлікт із духовенством.

"Громада бажала справити покійному парадний похорон з більшою кількістю священників. Та швидко виявилося, що про це й мови не може бути, бо ж покійний був "явним ворогом духовенства", - пригадувала Ольга Роздольська, дружина українського фольклориста Осипа Роздольського.

О. Андрій Білецький, який був замість митрополита Андрея Шептицького, коли той перебував під арештом у Росії, не дав дозволу на церковний похорон Івана Франка. Але о. Василь Давидяк, побоюючись помсти з боку прихильників Франка, не виконав офіційного розпорядження церковної влади й доручив провести церковний похорон о. Володимиру Гургулі.
Івана Франка поховали 31 травня на Личаківському кладовищі у Львові.

93-річна Віра Бонь працює в музеї Івана Франка у Львові з 1955 року. Вона була екскурсоводкою, заступницею директора й директоркою установи. З 2010-го й до сьогодні – старша наукова співробітниця. За 66 років роботи в музеї їй удалося зібрати унікальні експонати, які були за життя Івана Франка. За її співавторства відтворили батьківську садибу Івана Франка в Нагуєвичах. Написала книжку "Будинок-музей Івана Франка у Львові", яку видала 2006 року, і кілька путівників музеєм Івана Франка у Львові й у Нагуєвичах.

Зараз ви читаєте новину «На похорон Івана Франка не давали дозволу: дата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути