Ексклюзиви
вівторок, 28 вересня 2021 09:01

Українського фотографа не стало після боротьби із хворобою

Українського фотографа не стало після боротьби із хворобою
Фотографією займався більш як 30 років. Фото: Віктор Марущенко у Facebook

У Києві рік тому після тривалої хвороби помер видатний фотограф 74-літній Віктор Марущенко.

Народився він у російському Новосибірську. З 1951-го жив у Києві. Фотографією займався понад 30 років. 2004 року створив власну школу фотографії. Став учасником понад 60 персональних і групових виставок у різних країнах.

"Ми дружили вісім років. Він був людиною, яка раділа чужим успіхам. Щодня щось для когось робив. Завдяки йому багато людей знайшли себе. Нікому не відмовляв у пораді. Завжди уважно ставився до чужих ідей і підтримував починання. Без нього Київ уже буде не тим містом, яке знаємо й любимо", - пригадувала подруга-фотографиня Ганна Грабарська.

У Берні у видавництві Benteli Verlag 1997-го вийшов фотоальбом "Віктор Марущенко. Україна. Фотографії" з текстами українською та німецькою мовами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкращі фотографії зробив бухим - Віктор Марущенко

"Сучасна фотографія - це картинка плюс ваше висловлювання. Тому що гарних фотографій сьогодні роблять багато, але вони вже не працюють самі собою. Тому й важливо, що ти хочеш сказати", - казав Марущенко.

Фотографувати Віктор Марущенко почав із середини 1970-х як театральний фотограф. Працював фотокореспондентом газети "Радянська культура" (1980—1991), "Советская культура" про Україну й "День". На його знімках 1970-1990 років актори, музиканти, архітектори, художники, філософи зображені такими, якими є насправді, без позування, фальшивої машкари.Серед серій фото - "Україна після Чорнобиля" (1986), "Донбас - країна мрій" (2003-2004).

Зараз ви читаєте новину «Українського фотографа не стало після боротьби із хворобою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути