вівторок, 14 вересня 2021 09:00

Прах Данте Аліг'єрі викрали монахи

Прах Данте Аліг'єрі викрали монахи
У рідній Флоренції поету поставили пам'ятник. Фото: pixabay

У ніч на 14 вересня 1321 року помер флорентійський поет, основоположник італійської літературної мови 56-річний Данте Аліг'єрі.

Його не стало по дорозі з італійської Венеції у Равенну. Коли прах Данте транспортували з Равени в рідну Флоренцію, то урну викрали монахи із сусіднього монастиря. Так вони не хотіли розлучатися з поетом.

Данте таки поховали з великими почестями у місцевій церкві Сан-П'єр Маджоре.

Родина поета була відомою у Флоренції і підтримувала ґвельфів, політичний альянс, що виступав на боці Папства і був у складному протистоянні з гібеллінами, які підтримували імператора Священної Римської імперії. Внаслідок внутрішніх суперечностей наприкінці XIII століття гвельфи в свою чергу поділилися на чорних гвельфів і білих гвельфів і вже ворогували між собою.

Коли Данте виповнилось тринадцять років, його заручили з Джеммою ді Донаті і через 14 років вони одружились, але істинним коханням та музою поета стала сусідка Беатріче Портінарі. Вони мали нагоду бачитись і розмовляти лише двічі у житті. Беатріче він присвятив більшість сонетів і канцон зі збірки "La Vita Nuova" (Нове життя) і вона є одним з головних персонажів "Божественної комедії".

Поета вибрали на посаду пріора і втягнули у політичний конфлікт між партіями білих та чорних гвельфів. Разом із останніми його вигнали із Флоренції. Став поневірятися і більше до рідного міста не повернувся.

"Кожен повинен брати на свої плечі працю, відповідну його силам, оскільки якщо тягар його виявиться випадково надмірним, то він може мимоволі впасти в багнюку", - казав поет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поета заарештували за крадіжку "Мони Лізи"

У 2008 році влада Флоренції, через майже 690 років після смерті Данте Аліг'єрі скасувала рішення про вигнання поета з міста.

У роки вигнання Данте Аліг'єрі створив поступово і при тих же умовах роботи три кантики "Божественної Комедії". Час написання кожної з них може бути визначено лише приблизно. "Рай" він дописував у Равенні, і немає нічого неймовірного в оповіданні Боккаччо, що після смерті Данте Аліг'єрі його сини довгий час не могли дошукатися тринадцяти останніх пісень, поки, за легендою, Данте не наснився своєму синові Якопо і не підказав, де вони лежать.

Зараз ви читаєте новину «Прах Данте Аліг'єрі викрали монахи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути