4 роки тому Мікеле Ферерро помер у віці 89 років.
Отримавши лише середню освіту, він зміг зі звичайної батьківської кондитерської зробити мільярдний бізнес.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легенда спротиву: вбили одного із засновників УПА
Сім'я і дитинство
Після Другої світової доходи від продажів солодощів допомогли родині Ферреро вижити і позбутися фінансових проблем. Їх виручив давній рецепт. Адже коли какао-боби стали дефіцитом в Італії, а місцеві, яким давно полюбилася шоколадна паста, не знали, чим її замінити, на допомогу прийшли лісові горіхи. Ці солодощі назвали джандуї. Рецепт придумав кондитер з Турина, і дав йому назву карнавального персонажа. Тоді, в 1852, одна фірма - Caffarel - вже отримала прибуток від цієї пасти. Зробити так само планував і Ферреро.
Існує легенда, що сім'я Ферреро випадково згадала про таку пасту. Нібито їхня кондитерська виконувала замовлення мерії містечка - пиріжки з горіховим кремом. Але щось пішло не так, і при запіканні крем витік назовні. Щоб вийти із ситуації, батько Мікеле просто намазав приготованим кремом скибочки свіжоспеченого батона. Гостям мера десерт сподобався, а кондитер задумався, чи не почати випускати пасту і продавати всім бажаючим.
Новий етап сімейного бізнесу
Уже в 1946 сім'я Ферреро продала близько 3 т солодкої горіхової пасти. Спершу її продавали брикетами, а незабаром - у скляних банках.
Спочатку кондитерською займався лише глава сімейства. Після його смерті керувати став старший брат Мікеле Джованні, в 1949-му підключився до сімейного бізнесу і сам майбутній "король шоколаду". В умовах жорсткого кондитерського бізнесу Джованні вів справи фірми дуже впевнено. Але така стресова робота зіграла злий жарт - він помер в 1957 році.
Тому справи фірми повністю перейшли до Мікеле.
У 1964 році на ринку з'явилася Nutella. Ферреро вже давно думав про те, що рецепт потрібно трохи переробити. Він хотів змінити назву на щось, що краще запам'ятається, як європейцям, так і американцям.
Тому придумали назву Nutella - воно звучала по-італійськи, а слово nut ( "горіх" англійською) відразу давало покупцеві зрозуміти, з чим він має справу.
У Мікеле була параноя з приводу того, що конкуренти дізнаються рецепти його продукції, тому вони писані арабською мовою і замкнені в сейфі у Каїрі. Доступ до сховища мають лише члени сім'ї Ферреро.
Зараз Nutella вживають близько 450 млн т на рік
Паста має навіть своє свято - 5 травня у всьому світі святкують Міжнародний день Nutella. З'явився він у 2005 році, коли американська блогерка Сара Россо запропонувала усім любителям нутелли присвятити один день у році приготуванню страв з пастою.
Наступним успіхом на ринку стали шоколадні яйця Kinder Surprise. Ідея таких солодощів не була новою в Італії - на Великдень там традиційно печуть "яйця", поливаючи їх зверху шоколадною глазур'ю, а всередину кладуть горішки або символічні фігурки. Мікеле ж вирішив, що радувати дітей можна не кілька днів в році, а постійно. Щоб солодощі були більш корисними їх зробили не просто шоколадними, а й з молочним прошарком.
Іграшки розробив швейцарський дизайнер Генрі Рот. Щоб малюки хотіли їсти солодощі частіше, придумали схему колекцій таких фігурок. Рот же придумав і жовту капсулу, аби іграшка не бруднилася.
Перші кіндери з'явилися на полицях в 1972 році. Першу партію розкупили за лічені години. Але Мікеле не був би собою, якби не подбав про дітей із спекотних країн, куди шоколадні яйця можуть потрапити вже трохи не в тому вигляді. Спеціально для них розробили Kinder Joy.
У 2008 Мікеле Ферреро назвали найбагатшою людиною Італії. У рейтингу журналу Forbes він обійшов навіть Сільвіо Берлусконі.
Нині Ferrero має близько 20 заводій по усьому світі, там працюють понад 34 тис людей. Щороку виручка компанії складає € 8 млрд.
У Севрі передмісті Парижа збудували готель повністю із шоколаду. На це витратили 1,5 т солодощів. Усі шоколадні предмети в будинку їстівні.
Будівля розташована на території Музею національної кераміки Франції. Площа котеджу становить 18 квадратних метрів і може вмістити чотири відвідувачі.
Коментарі