понеділок, 26 листопада 2018 12:49

Помер відомий італійський режисер

  Бернардо Бертолуччі називав себе марксистом, захоплювався комунізмом та фрейдизмом. Він завжди переплітав у свої фільмах соціальне з інтимним.
Бернардо Бертолуччі називав себе марксистом, захоплювався комунізмом та фрейдизмом. Він завжди переплітав у свої фільмах соціальне з інтимним.

В Італії у віці 78 років помер знаменитий італійський режисер Бернардо Бертолуччі. Як повідомив друг і колега оскароносного режисера Флавія Скіаві, Бертолуччі помер близько сьомої години ранку в своєму власному будинку в Римі. Причина смерті - рак.

Бертолуччі вже більше десяти років знаходився в інвалідному візку. Режисер втратив здатність самостійно пересуватися після того, як в 2003 році йому була проведена операція з видалення грижі між дисками, яка виявилася невдалою. В останні роки до цього недугу додалася онкологія, пише The Guardian.

Бернардо Бертолуччі прославився завдяки фільмам "Конформіст" (1970), "Останнє танго в Парижі" (1972), "Останній імператор" (1987).

Він є володарем премій "Оскар" (1987), "Золотий глобус" (1988), BAFTA (1989), Берлінського міжнародного кінофестивалю (1970), Венеціанського кінофестивалю (1997, 2007).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер легендарний форвард київського "Динамо"

У 2011 році Бертолуччі отримав почесний приз Каннського кінофестивалю, у 2013 році був удостоєний зірки на голлівудській Алеї слави (США).

У 2014 році на 14-му саміті лауреатів Нобелівської премії миру, що проходив у Римі, Бернардо Бертолуччі був відзначений Премією миру (Peace Summit Award) за його внесок у сфері прав людини.

Бертолуччі народився в Пармі в сім'ї вчительки Нінетти та історика мистецтв, кінокритика і поета Аттіліо Бертолуччі. У Бернардо є молодший брат, театральний режисер і сценарист.

Бернардо почав писати у 15 років. Після школи вступив до Римського університету на факультет сучасної літератури. В 20 років вже був відомим поетом.

1962 року знімає свій перший фільм "Кістлява кума", заради якої кидає навчання в університеті. 1972 року зняв фільм "Останнє танго в Парижі". Фільм переповнений відвертими сценами, що спричинило в Італії скандал. Картина була заборонена цензурою, усі копії знищені. Італійський суд позбавив Бертолуччі громадянських прав на 5 років і засудив на 4 місяці умовно. Глядачі змогли подивитися картину лише за кілька років, завдяки єдиній копії, що збереглася в режисера.

Бертолуччі називав себе марксистом, захоплювався комунізмом та фрейдизмом. Він завжди переплітав у свої фільмах соціальне з інтимним.

В рейтингу найвідоміших режисерів світу займає 44 місце.

Був двічі одружений. Перша дружина – актриса Адріана Асті, як зіграла в його фільмі "Перед революцією". 1978 року одружився вдруге з англійською режисеркою і сценаристкою Клер Пеплоу.

Бернардо Бертолуччі довгий час цікавився психологією. Декілька психологів написали дисертації на основі інтенсивного спілкування з режисером і аналізу його снів.

Зараз ви читаєте новину «Помер відомий італійський режисер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути