Ексклюзиви
неділя, 14 липня 2019 10:45

Помер очільник Норильського повстання Степан Семесюк

Помер очільник Норильського повстання Степан Семесюк
Степан Семенюк помер у Польщі. Фото: УІНП

Політв'язень, провідник ОУН—УПА, один з організаторів повстанського руху на Волині Степан Семенюк помер у віці 99 років у польському місті Зелена Гура 12 липня. Народився 19 січня 1920 року в селі Гаразджа Луцького району. Його справжнє ім'я Степан Драницький. Працював вчителем історії. До Організації українських націоналістів вступив у 1938 році. У друкарні Колківської республіки видав посібник для початкової школи "Українознавство", а після переходу фронту в серпні 1944-го став референтом пропаганди ВО УПА під псевдо "Тютюнник".

З приходом німців перейшов на нелегальне становище, був провідником ОУН, брав участь у боях.9 вересня 1944 року його заарештували НКВС. При собі Степан мав документи на прізвище Семенюка, з ним і був засуджений як рядовий боєць УПА і громадянин Польщі.

Засудили до розстрілу і 79 діб він просидів у камері смертників, чекаючи страти. Згодом вирок замінили на 20 років каторги, повідомляють в Українському інституті нацпам'яті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців розстріляли за привітання "Христос воскрес"

"Поклали мене на табуреті животом, розтягли тіло так, що ноги були витягнуті в один бік, а голова – в інший, притиснули своїми ногами мої ноги і голову до підлоги, тіло напнулося, наче дуга. Двоє тримали мене, напнутого, через табурет, а третій бив довгими і гнучкими палицями (чи залізним пруттям, уже точно не пам'ятаю) вздовж тіла від спини до п'ят по ногах, і від спини до голови. Біль від цих ударів – немилосердний. Примітивний метод, про який навіть не читав, а який жорстокий! Це спричинилося до того, що довгий час я не міг лежати на спині… На щастя, підлога була бетонна, і її холод дещо притамовував біль. Скільки минуло днів, не пам'ятаю…", - згадував ті події у своїй книзі "…І гинули першими".

За десять років побував у таборах Іркутська, Норильська, Воркути, Мордовії, в центральному ізоляторі у Володимирі на Клязьмі, в тюрмі в Іркутську.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії помер політв'язень-українець

У 1953 році він став одним із керівників Норильського повстання, добившись суттєвого пом'якшення умов утримання.

У 1955-му його депортували до Польщі. Після звільнення він працював на будівництві, оселився в місті Зелена Гура, одружився.

Часто приїжджав в Україну, подорожував історичними місцями, зустрічався з молоддю у школах та інститутах і до останнього моменту пильно стежив за ситуацією в Україні.

Про Норильське повстання Степан Семенюк сказав: "Ми вирішили: якщо померти, то померти стоячи, а не сидячи, лежачи пластом".

Зараз ви читаєте новину «Помер очільник Норильського повстання Степан Семесюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути