Ексклюзиви
неділя, 01 жовтня 2023 08:25

Пам'яті всесвітньо відомого шансоньє Шарля Азнавура - цікаві факти з життя співака

Автор: TASS/ABACA USA/Hahn Lionel
  Шарль Азнавур один з найвідоміших у світі шансоньє
Шарль Азнавур один з найвідоміших у світі шансоньє

Шахнур Вахінак Азнавурян, відомий у світі як шансоньє Шарль Азнавур, помер 1 жовтня 2018-го у віці 94 років. Окрім виконання пісень, він також писав музику та вірші.

Артист народився 1924-го в Парижі в сім'ї етнічних вірмен, які емігрували з Грузії, щоб уникнути організованих у 1915-1916-х Османською імперією масових убивств і депортацій.

Із дитинства виступав на сцені та вже у 14 років дебютував у кіно.

Gazeta.ua пропонує 10 цікавих фактів про шансоньє:

1. У світ великого шоу-бізнесу його ввела Едіт Піаф. Після війни, а саме 1946-го, співачка запросила його у своє американське турне.

2. Свою першу пісню співак записав 1950-го.

Автор: фото з відкритих джерел
  Едіт Піаф була однією з головних жінок у житті Шарля Азнавура
Едіт Піаф була однією з головних жінок у житті Шарля Азнавура

3. Його пісні виконували Едіт Піаф, Френк Сінатра, Боб Ділан, Лайза Мінеллі, Хуліо Іглесіас.

4. 1998-го Шарль Азнавур виграв онлайн-голосування в номінації "Виконавець століття", яке проводив журнал Time. У цьому рейтингу він обійшов Елвіса Преслі та Боба Ділана.

5. З 2009-го він був постійним представником Вірменії в ООН.

6. Він 50 років не виконував свою пісню "Ізабель". Але якось глядач із Узбекистану замовив йому цю пісню, і співакові довелося вивчити її заново.

"Я завжди відштовхуюсь від того, що любить публіка. Але мені подобається рухатися вперед. Якби я співав тільки те, що просять глядачі, не було б жодного прогресу ", - казав співак в одному з інтерв'ю.

7. У записі кліпу на пісню "Для тебе, Вірменіє" взяли участь 90 французьких артистів. Пісня з'явилася 1989-го після землетрусу у Вірменії. Щоб допомогти своєму народу, артист створив благодійний фонд "Азнавур для Вірменії" та провів багато акцій зі збору коштів. Жителі цієї країни дуже вдячні зірці: його ім'ям в Єревані названа площа, а в місті Гюмрі є пам'ятник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер відомий французький актор

8. Шарль Азнавур знав 300 слів російською мовою, але й гадки не мав, як їх зв'язати у речення. Хоча його батько непогано розмовляв російською, тримав російський ресторан і навіть підписувався не вірменською, а російською мовою.

9. Серед досягнень Шарля Азнавура – 500 нагород за "Золотий диск", понад 1400 пісень, близько 250 дуетів зі світовими зірками сцени (Елтон Джон, Френк Сінатра, Стінг, Пласідо Домінго, Андреа Бочеллі, Патрісія Каас та інші).

10. Він знявся у понад 60 фільмах. Найвідоміші картини: - "Заповіт Орфея" Жана Кокто (1960), "Стріляйте в піаніста" Франсуа Трюффо (1960), "Бляшаний барабан" Фолькера Шльондорфа (1979), "Перехід через Рейн" (1960), "Таксі в Тобрук", "Горацій 62", "Диявол і десять заповідей", "Париж у серпні" (1966), "Час вовків" (1970), "Арарат" (2002), "Батько Горіо" (2004) та інші.

На Тернопільщині у ДТП загинув відомий український бард, кобзар і бандурист 60-річний Василь Жданкін. Аварія сталася у Кременці близько восьмої вечора.

Зараз ви читаєте новину «Пам'яті всесвітньо відомого шансоньє Шарля Азнавура - цікаві факти з життя співака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути