понеділок, 12 лютого 2018 05:06

На офіційній зустрічі в Канаді Геннадій Удовенко підняв ще не узаконений прапор України
5

Автор: Факты
  Геннадій Удовенко був першим дипломатом, який працював за кордоном від України
Геннадій Удовенко був першим дипломатом, який працював за кордоном від України

Цього дня, 12 лютого, справляють роковини смерті Геннадія Удовенка - видатного дипломата і політика. Він - єдиний українець, який став президентом сесії Генеральної Асамблеї ООН. Також в різні роки очолював Міністерство закордонних справ України, був головою партії "Народний Рух України".

"Він був надзвичайно тактовним і мудрим. Ніколи не дозволяв собі підвищити голос. За самовладання в будь-якій ситуації його по-доброму називали позаочі Удавом Йосиповичем", - сказав про Удовенка екс-нардеп Тарас Чорновіл в інтерв'ю виданню "Сегодня".

Геннадій Удовенко ще за радянських часів поїхав за кордон як представник Міністерства закордонних справ УРСР. Там формував позитивний імідж України, пізніше докладав багато зусиль для міжнародного визнання України як незалежної держави.

"Познайомився з ним у Штатах 1989 року, коли він був представником при Генасамблеї ООН. Здивувало, що він, на відміну від інших дипломатів, завжди підкреслював, що він з України, а не з СРСР. Треба було бути сильною особистістю, щоб дозволити собі це. Він першим налагодив зв'язок з нашою діаспорою. До нього про неї намагались не згадувати", - розповідав про політика депутат Володимир Яворівський.

Автор: iPress.ua
  Після загибелі В'ячеслава Чорновола Удовенко очолив "Народний Рух України"
Після загибелі В'ячеслава Чорновола Удовенко очолив "Народний Рух України"

Сам Удовенко згадував багато незвичайних фактів про роботу під керівництвом Радянського Союзу.

" У США ми щомісяця отримували по 7-8 тисяч доларів. Всю зарплату здавав Союзу за те, що мені дозволили працювати за кордоном. Коли виїжджав, підписував "Правила поведінки радянського громадянина за кордоном"

"У моєму службовому кабінеті в Штатах були подвійні підлога, стеля, стіни без вікон. Між стінами було встановлено пристрої проти підслушки. Воно цілими днями гуло, щоб американській розвідці не було чутно розмов, що відбуваються в кабінеті. А от Союз чув все, що йому потрібно було. Це постійне гудіння страшно діяло на нерви, під його акомпанемент іноді доводилось працювати по 12 годин".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не обов'язково пройти табори, щоб стати свідомим українцем" — РУХівець про Геннадія Удовенка

"Радянські дипломатичні прийоми завжди мали багатий стіл. Але без спиртного складалася гнітюча обстановка, як на похоронах. Гості не розуміли: завжди були і "Московська", і "Столична", а тут раптом - нічого. Тому, коли я давав прийом під кінець свого головування, ризикнув поставити випивку. Посол Франції де Камелярія після прийому вийшов на вулицю, і на нього накинулися 20 американських журналістів: "Які напої подавав Удовенко? У них же тепер сухий закон?" "Ні, все подавав", - відповів той. А на наступний день це надрукували в усіх газетах".

Автор: Аргумент
  Удовенко був президентом 52-ї сесії Генасамблеї ООН
Удовенко був президентом 52-ї сесії Генасамблеї ООН

Колеги з Організації Об'єднаних Націй називали Удовенка містер Chiefman, тобто "керівник". Бо 1985-го очолював Радбез ООН, пізніше був віце-президентом Економічної і Соціальної Ради ООН, головував у різних комітетах. Крім того, дипломат мав прізьвисько Whiskyman. "Людиною-віскі" назвали за те, що поважав саме цей різновид алкоголю.

У 1990 році Генадій Удовенко, навіть перебуваючи далеко від України, намагався вплинути на державотворчі процеси.

"Працюючи постпредом, міг пропагувати Україну як велику державу, підтримувати активні контакти з американськими бізнесовими та політичними колами, закликати їх до встановлення прямих контактів із Києвом. У 1990 році мене запрошували в Конгрес на слухання. Я часто зустрічався й дискутував щодо майбутнього України з тодішнім заступником Держсекретаря США Стробом Телботом", - казав дипломат виданню "Тиждень".

Автор: Альраид
  Геннадій Удовенко створював позитивний імідж України у світі - навіть за часів СРСР
Геннадій Удовенко створював позитивний імідж України у світі - навіть за часів СРСР

Наступного року організовував візит Леоніда Кучми в Канаду. Місцева влада не могла зорієнтуватися, який прапор України вивісити.

"Конгрес українців в Канаді наполягав на синьо-жовтому. Канадці мене запитують: "А який у вас прапор в дійсності?" Відповідаю: "Синьо-жовтий". Тоді вони кажуть: "Добре, тільки нам потрібно офіційне підтвердження". Дзвоню в Нью Йорк своєму заступнику Віктору Крижанівському: "Готуй лист канадському міністерству закордонних справ, що у нас такий прапор". Оскільки на той момент державні символи вже незалежної України ще не були узаконені, ми не мали права цього робити. Нас тоді врятувала мова: своїм ми написали "національний" прапор, а англійською "national" означає і "національний", і "державний".

За часів незалежності Геннадій Йосипович став Надзвичайним і Повноважним Послом України в Польщі, 52-м президентом Генасамблеї ООН, входив до Ради національної безпеки і оборони України. З 1999 працював народним депутатом.

Помер 2013-го, у віці 82 років. Причиною смерті називають серцеві хвороби.

Автор: Деловая столица
  Колеги Удовенка згадують його як дуже тактовну і мудру людину
Колеги Удовенка згадують його як дуже тактовну і мудру людину

Цитати Геннадія Удовенка:

Від самого початку української незалежності в нас були проблеми з Росією. Вона керувалася таким принципом, що державним кордоном країн СНД є державний кордон колишнього Радянського Союзу по периметру

Навіть найоптимістичніші оптимісти не думали про те, що така величезна кількість людей проголосує "за" на референдумі 1 грудня 1991 року. Це було несподівано для всіх

Наша головна теза 1990-1991 років була така: Вашингтон може співпрацювати з Києвом напряму, тобто без посередництва Москви

Буш-старший, виступаючи 1990 року у Верховній Раді, закликав Україну не руйнувати Радянський Союз. Американці боялися, що буде втрачено контроль за його ядерною зброєю

Поки я спав у Нью-Йорку, утворили якесь СНД. Я нічого про те не знаю. А тут уже півсотні журналістів чекають на мене. Перше запитання в голові: 1 грудня ми проголосували за незалежність, а 8 грудня вже утворюємо якусь співдружність, чи не повернення це до СРСР? Всі цього боялися

Геннадія Удовенка поховали 14 лютого 2013 року у столиці - на центральній алеї Байкового кладовища, поряд із Богданом Ступкою. Колеги дипломата та перші особи України прощалися з ним протягом 3 годин.

Зараз ви читаєте новину «На офіційній зустрічі в Канаді Геннадій Удовенко підняв ще не узаконений прапор України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути