четвер, 14 лютого 2013 16:21

З Геннадієм Удовенком прощалися протягом 3 годин
40

Фото: Фото: Андрій Шматов

Сьогодні на Байковому цвинтарі поховали колишнього міністра закордонних справ Геннадія Удовенка. На прощання з ним до клубу Кабінету міністрів прийшли прем'єр-міністр Микола Азаров, віце-прем'єр Костянтин Грищенко, екс-президенти Леонід Кучма та Віктор Ющенко, спікер парламенту Володимир Рибак, колишні міністри закордонних справ Борис Тарасюк та Володимир Огризко.

Труну з покійним привезли за годину до початку прощання на чорному катафалку. Всередину її занесли 8 чоловіків. Біля труни чергувала почесна варта Міністерства оборони.

"Геннадій Удовенко виробив кодекс української дипломатії. Він казав: "Дипломат має відповідати трьом П: він має бути патріотом, порядною людиною і професіоналом", - розповів Борис Тарасюк.

"Геннадій Йосипович був унікальною людиною і дипломатом. Пройде ще багато років, поки в Україні з'явиться хтось схожий на нього. Він був вимогливим керівником і добрим організатором. Він завжди думав про майбутнє і намагався передати молоді свій досвід", -  додав він.

У залі, де прощалися з покійним, було два його портрети: один висів на стіні, інший — стояв біля труни. Попід стінами стояли близько 50 вінків: від Миколи Азарова, Леоніда Кучми, Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ та міської адміністрації. Близько 11.30 до приміщення під'їхав автобус із колишніми колегами Геннадія Удовенка із Народного Руху. З обох боків від входу вони стояли з прапорами Руху, перев'язаними чорними стрічками.

"Роль Геннадія Удовенка в історії України неоціненна. Це герой, за якого країна піднялася на високий щабель дипломаті", - сказав Віктор Ющенко. Він прийшов на прощання з букетом червоних троянд.

"Я прийшов в міністерство, коли Геннадій Йосипович був заступником міністра. Вже тоді я бачив перед собою взірець порядності, професіоналізму та патріотизму. Усіх своїх колег він вчив бути саме українськими дипломатами. По собі він залишив добру пам'ять, яка буде передаватися з покоління в покоління", - розповів Володимир Огризко.

"Зараз треба подумати над тим, щоб Інститут міжнародних відносин носив ім'я Геннадія Удовенка. На його батьківщині треба встановити йому пам'ятник, а на тому будинку, де він жив останнім часом - меморіальну дошку", - додав він.

Прощання тривало близько 3 год. Поховали Геннадія Удовенка на центральній алеї біля Володимира Шевченка і Богдана Ступки.

Зараз ви читаєте новину «З Геннадієм Удовенком прощалися протягом 3 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути