пʼятниця, 15 лютого 2013 00:27

"Не обов'язково пройти табори, щоб стати свідомим українцем" — РУХівець про Геннадія Удовенка

"Не обов'язково пройти табори, щоб стати свідомим українцем" — РУХівець про Геннадія Удовенка
Фото: comments.ua

Завтра на Байковому кладовищі поховають дипломата та колишнього міністра закордонних справ Геннадія Удовенка. Після смерті В'ячеслава Чорновола він очолював Народний Рух з 99-го до 2003-ий рік. Вийшовши на пенсію, а повноваження передав Борису Тарасюку.

"Не обов'язково пройти табори, щоб стати свідомим українцем. Геннадій Йосипович мав  внутрішнє покликання. Наприклад, коли був постійним представником України при ООН ще у 80-их, усім там представлявся дипломатом від України, а не Української Радянської республіки. Це багато значило. І на таких патріотичних підставах він зблизився із В'ячеславом Чорноволом. Він йому довіряв. Коли ми видали нашу газету на кольоровому папері, В'ячеслав Максимович побіг до Геннадія в Міністерство закордонних справ, хвалитися нею. Каже: "Дивіться, Геннадію Йосиповичу, яка газета в нас вийшла. Може бути схожа на світову?". А він любив читати американську пресу. Сидить такий в міністерському кріслі, розгортає і відповідає: "Може. То вже газета". Тому недивно, що після смерті Чорновола, він посів його місце", - каже редактор газети "Час/Time" Микола Влащук.

І хоч той період Народний Рух не мав політичних рейтингів, місія Удовенка була врятувати партію.

"Так, Геннадій Йосипович не був схожий на традиційного "рухівця", "ми все порвемо і всі будете сидіти в тюрмах". Він людина, яка звикла жити в толерантному світі, весь час за кордоном, нормально розмовляти, тому й толерантно вирішував проблеми. Це наклало свій відбиток на тодішній Рух. Він мляво провів той період, але стабілізувався. Удовенко вів переговори між частинами розколотого руху, з новоствореними партіями, з "Нашою Україною". До речі, він неохоче пішов в союз з нею. Але розумів, що він може бути вигідним для України. Хоча, як голова руху не дуже прагнув цього", - зауважив Микола Влащук.

Зараз ви читаєте новину «"Не обов'язково пройти табори, щоб стати свідомим українцем" — РУХівець про Геннадія Удовенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути