четвер, 24 травня 2018 05:30

Микола Кацал створив унікальний хор хлопчиків

Микола Кацал створив унікальний хор хлопчиків
Микола Кацал із хором. Фото zik.ua

Цього дня, 24 травня, справляють роковини смерті Миколи Кацала - художнього керівника та диригента Львівської державної академічної чоловічої хорової капели "Дударик".

Народний артист України, лауреат Шевченківської премії і почесний громадянин Львова пішов із життя на 75-му році у кардіологічному відділенні львівської лікарні.

"Мав проблеми з серцем, - розповідають у чоловічій хоровій капелі "Дударик". 45 років Микола Кацал був її художнім керівником. - Кілька років тому переніс складну операцію на серці. Після того лікувався у стаціонарі. 20 травня йому стало зле. Миколу Лукича госпіталізували".

Із дружиною концертмейстером хору "Дударик" 69-річною Любов'ю Кацал прожив у шлюбі півстоліття. Мають синів 47-річного Миколу та Дмитра, 41 рік.

Народився у Проскурові, шкільну освіту отримав в Красилові. У 1962 році закінчив Львівський Політехнічний Інститут як інженер-геодезист. Музичну освіту здобув у 1965-1973 роках в Читінському, Львівському училищах та Львівській консерваторії.

У 1971 заснував хор хлопчиків "Дударик", з яким досяг значних успіхів і здобув всесвітню славу. Побував із концертами у всіх цивілізованих країнах світу.

Назвою своєю хор дає оптимістичну відповідь на риторичне питання присутнє у відомій за М. Леонтовичем пісні "Дударик": "Діду, мій Дударику, ти ж було селом ідеш, ти ж було в дуду граєш. Тепер тебе немає, дуда твоя гуляє, і пищики зосталися, казна-кому досталися…" Радянські політики вмовляли змінити назву, але Микола Кацал її зберіг.

"Його кредо звучало: Бог, правда і праця. У цих трьох константах - весь батько. Можна було назватися при заснуванні хору скажімо "Хлоп'ята Ілліча". І це би дало відразу швидкий кар'єрний результат. Тим не менше батько вирішив не йти цим легким шляхом, бо вибрав трудніший шлях, але - шлях Правди. До кожної з них він дійшов у певний період свого життя. Але правда - була вирішальною і відповідно вона відкрила двері до всіх решта", - розповів Дмитро Кацал, син Миколи Лукича і директор хорової капели "Дударик".

Впродовж багатьох років Микола Кацал був спеціальним кореспондентом газети "Львовская правда", дописував до газет "Вільна Україна", "Культура і життя", "Молодь України", до журналу "Музика".

Нагороджений Грамотами Української Православної Церкви (КП), Української Греко-Католицької Церкви, медаллю "За відданість" Української Автокефальної Церкви. Заслужений діяч мистецтв України (1999 р.). Лауреат Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка (1989 р.).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На офіційній зустрічі в Канаді Геннадій Удовенко підняв ще не узаконений прапор України.

Герой України і оперний співак Василь Сліпак розпочав свій шлях у музиці у дитячому хорі "Дударик". Світогляд, смак майбутнього оперного співака формували репертуарні твори українських композиторів, які виконували у хорі: від Дмитра Бортнянського, Артема Веделя, Максима Березовського до колядок і щедрівок в обробках українських композиторів - Миколи Лисенка, Миколи Леонтовича, Кирила Стеценка, Олександра Кошиця.

Василь Сліпак у складі хорової капели виступав у найпрестижніших концертних залах України і світу: Національна опера України імені Тараса Шевченка, Національна філармонія України, Національний палац мистецтв "Україна", Карнегі-Хол (Нью-Йорк, США, 1990) собор Паризької Богоматері (Франція), зал West Edmonton Mall (Едмонтон, Канада), Ванкувер Ейр Плейс (Канада, 1990), Варшавська філармонія (Польща, 1991, 1992, 1994), Домський собор (Латвія, Рига), а також у Литві, Естонії (1987, 1991), Білорусі, Росії, Грузії, Молдові, Угорщині, Словаччині (1993, 1994), Австрії (1993), Італії, Ватикані, Бельгії, Нідерландах, Швейцарії (1993).

"Разом із дітьми придумали назву. Діти нікого так не люблять як дідуся і бабусю, адже батьківство є збідненими на ласку, бо постійно на роботі. Дудар і кобзар - це споріднені митці. Тим паче, що хор хлопчиків - це був мій однозначний вибір після закінчення консерваторії"

"Колектив - це родина. Маєш віддавати себе і отримувати віддачу. Це має бути одне ціле, хоча окремо ми зовсім різні".

"Вивчаємо українську пісню як явище і атмосферу. Спочатку сприймаємо душею, а потім відтворюємо своїм тілом, своїм голосом. Українська пісня - благородна, етично-естетична, дуже добра, із потужним багатоголоссям. Не відкидаємо і іноземну пісню, яку досліджуємо".

"Щоб знищити націю - треба забрати мову і мистецтво. Українці ж створили пісню як концентрацію душі і щоб не зникнути як нарід".

"Держава залишається невігласом в культурі і спотворює мистецтво. За часи незалежності відродження так і не відбулось. Чиновники не виховані у культурному середовищі, а тільки шукають гроші. Але чи вони щасливі?"

24 травня 2017 року попрощались із Миколою Кацалом в храмі св. Лазаря (вул. Коперника, 27) у Львові. Рідні, учні, близькі і колеги кілька годин несли квіти і прощались із Маестро. Багаторічного диригента та художнього керівника Державної академічної чоловічої хорової капели "Дударик", директора Львівської державної хорової школи "Дударик" Миколу Лукича Кацала поховали на 56-му полі Личаківського цвинтаря.

Зараз ви читаєте новину «Микола Кацал створив унікальний хор хлопчиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути