пʼятниця, 07 квітня 2017 07:08

Її іменем назвали вулицю — 1000 днів із дня смерті Валерії Новодворської

Її іменем назвали вулицю — 1000 днів із дня смерті Валерії Новодворської
Валерія Новодворська була палкою прихильницею України. Писала відеозвернення до українського народу під час революцій. ФОТО - espreso.tv

7 квітня виповнюється 1000 днів із дня смерті російського політика, дисидента, правозахисниці 64-річної Валерії Новодворської. Померла 12 липня 2014 року у реанімації московської лікарні №13. Мала інфекційно-токсичний шок від поранення ноги.

Валерія Новодворська була палкою прихильницею України. Писала відеозвернення до українського народу під час революцій. Вважала, що українці вже були прикладом для Росії. Зокрема, у 1920-х роках, коли "Росія лежала в поросі перед більшовиками", а українці розбили більшовиків і забезпечили собі незалежне існування. Також, на думку опозиціонерки, воїни ОУН-УПА показали, як можна відстоювати незалежність від поляків, німців і радянської влади.

"Щоб у Януковича не було того, що він буде тягнути вас у російське болото. Щоб з Євросоюзом все було підписано. Щоб Україна стала членом ЄС і НАТО. Я думаю, коли російські заробітчани будуть працювати в Україні, тоді і до Росії дійде, що вона повинна робити. Не можна йти з Майдану. Потрібно зупинити метро, транспорт. Влаштувати загальний політичний страйк, кампанію громадянської непокори. Зупинити все, що не пов'язано з виживанням. Службовці не йдуть на роботу, студенти та викладачі кидають заняття. Працюють тільки лікарі і продуктові магазини. Природно, опозиція повинна піти з Ради, поки потрібне рішення не буде прийнято", - говорила правозахисниця у грудні 2013 року.

На початку червня 2016 року у Луцьку з'явилася вулиця Валерії Новодворської.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У матері Валерії Новодворської хочуть украсти квартиру

Валерію Новодворську у 19 років заарештували за антирадянську агітацію. Сиділа у в'язниці. Два роки перебувала на примусовому лікуванні у психіатричній лікарні. Піддавалася неодноразовим і систематичним переслідуванням влади. У 1978, 1985, 1986 роках Новодворську судили за дисидентську діяльність.З 1987 по травень 1991 року організовувала несанкціоновані владою антирадянські мітинги і демонстрації в Москві, за що затримувалася міліцією і піддавалася адміністративним арештам 17 разів. 8 травня 1988 року стала однією з учасниць створення першої опозиційної партії в СРСР "Демократичний союз".

Валерія Новодворська не вийшла заміж і не мала сім'ї, оскільки за її словами, її "КДБ такої можливості позбавив ще в 1969 році. Людина, яка прирікає себе на боротьбу з КДБ, не може відповідати за дітей, не може поручитися за їхню долю. Вона їх робить заручниками… Мати в одному таборі, батько в іншому. Що мала б робити в цій ситуації дитина? По-моєму, повна безвідповідальність".

Відспівували Валерію Новодворську та кремували в Миколо-Архангельському крематорії. Прах захоронили на Донському кладовищі в Москві. Під час похорону люди скандували "Герої не вмирають!"

Зараз ви читаєте новину «Її іменем назвали вулицю — 1000 днів із дня смерті Валерії Новодворської». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути