субота, 14 жовтня 2023 18:05

Хвороба забрала життя українського письменника

Хвороба забрала життя українського письменника
Володимир Панченко був автором багатьох праць з історії української літератури. Фото: PEN Ukraine у Facebook

Український письменник, літературознавець та критик, засновник і шеф-редактор видання "ЛітАкцент" Володимир Панченко помер 14 жовтня 2019 року на 66-му році життя.

Також він був народним депутатом Верховної Ради України I скликання, учасником ініціативної групи "Першого грудня".

"Він мужньо йшов до кінця своїх днів, все знаючи наперед. Тільки кілька разів сумно обмовився про те, що нині вийшов на особливу творчу "форму", і в нього було багато оригінальних задумів. Всі книжки Панченка дуже схожі на нього – вони розумні, літературно артистичні і за кожною, як і за ним особисто, вгадується ціла бібліотека" — пригадував письменник Михайло Слабошпицький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У російській лікарні помер український політв'язень

Володимир Панченко був автором багатьох праць з історії української літератури, зокрема, "Юрій Яновський" (1988), "Володимир Винниченко: парадокси життя і творчості" (2004), "Неубієнна література" (2007). Його перу належить кілька літературно-критичних книг та сценаріїв документальних фільмів. Намагається дотримуватися трьох принципів: "Під лежачий камінь вода не тече", "Не тримай камінь за пазухою", "Крапля камінь точить".

У 1995 році він став лауреатом премії імені Володимира Винниченка Українського фонду культури, у 1996-му – лауреатом літературної премії "Благовіст", у 1998-му – лауреатом літературної премії імені Олександра Білецького, у 2016-му – лауреатом літературної премії ім. Євгена Маланюка.

У квітні 2018-го з'явилося повідомлення про його хворобу. Дружина Людмила збирала кошти на операцію та лікування.

3 жовтня 2010 року, рік не доживши до 100-річчя, померла українська вишивальниця Віра Роїк. Жінка народилась у місті Лубни на Полтавщині. Її батьками були Лідія Еразмівна Сосюрко (Яворська), художниця-графічка, та Сергій Онуфрійович Сосюрко, залізничник. З 1952 року жила в Сімферополі, де й померла.

Зараз ви читаєте новину «Хвороба забрала життя українського письменника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути