вівторок, 01 грудня 2020 11:17

6 років тому не стало дисидента Євгена Сверстюка

6 років тому не стало дисидента Євгена Сверстюка
Серед дисидентів, яких ув'язнили у 1972-му, його вирок був максимальним: 7 років таборів і 5 років заслання. Фото: спільнота Євгена Сверстюка у Facebook

1 грудня 2014-го на 86-му році життя помер Євген Сверстюк - український публіцист і літературознавець, правозахисник, активний учасник національно-демократичного руху, есеїст, поет, філософ, політв'язень радянського режиму (1928-2014).

Був організатором напівлегальних українських вечорів і зборів, автором полум'яних противладних есеїв, учасником акцій протесту проти репресій української інтелігенції на початку 1960-х.

"Але минуле не зникає. Героїчно пролита кров не зникає. Вона трансформується в нову форму духовної енергії, породжує людину, яка має його виспівати. Минуле воскресає і розцвітає в генієві", - написав Сверстюк в есеї 1970 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовознавця засудили до заслання

Серед дисидентів, яких ув'язнили 1972-го, його вирок був максимальний: 7 років таборів і 5 -заслання. Проте табір не зламав його. Влітку 1987-го разом із однодумцями Сверстюк створив Український культурологічний клуб (УКК). Після проголошення незалежності України був активним ідеологом декомунізації. Один з фундаторів і учасників ініціативної групи "Першого грудня" — створеного 2011 року об'єднання українських інтелектуалів і громадських діячів як духовно-інтелектуального опору проросійському режиму Януковича.

"За своїм масштабом Євген Сверстюк близький до таких людей, як Іван-Павло ІІ чи Махатма Ґанді. Він часто говорив, що потрібно повертати сенс спрофанованим словам. І ось тепер, коли його не стало, ми повертаємо смисл поняттям "совість нації", "велич духу" і "наша духовна опора" - все це про нього. Для багатьох людей Євген Олександрович був колосальним опертям в усіх наших сумнівах, розчаруваннях і непростих моральних виборах. Він був надзвичайно скромний і не любив пафосу. Є відома фотографія з хрестом, який він установив у Сандармоху на місці розстрілу українських митців. Але Євген Олександрович цю світлину не любив, вважав її занадто пафосною - така роль йому була чужа", — характеризувала дисидента журналістка Мирослава Барчук.

50 років тому 28 листопада вбили українську художницю 41-річну Аллу Горську. Вранці того дня поїхала до Василькова у будинок свого свекра 69-річного Івана Зарецького забрати швейну машинку. Додому не повернулася.

Зараз ви читаєте новину «6 років тому не стало дисидента Євгена Сверстюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути