понеділок, 02 квітня 2012 13:06
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Опозиція не об'єдналася, бо не має спільного обличчя

Лідер партії "УДАР" Віталій Кличко заявив, що його політична сила має намір самостійно брати участь у виборах до Верховної Ради.

По-перше, це пов'язано із його амбіціями та конфліктом особистостей. Кличко має сильний удар, повільно говорить та підбирає слова. Поруч з ним – легкий лідер "Фронту Змін", який може довго обговорювати будь-яку тему. Звичайно, Кличко йому програє. Лідер "УДАРу" не зовсім розуміє Олександра Турчинова, який завжди до нього ставився дещо зверхньо. Тому як вони можуть об'єднатися, якщо до особистісного співробітництва вони не готові?! В політиці є й людські відносини.

По-друге, опозиційні сили мають різні джерела фінансування. Яценюк не соромиться брати кошти у олігархів, у Турчинова свої зв'язки, а Кличко продає медаль і отримує мільйон доларів, коли "Фронту Змін" або БЮТу для цього треба продати місце.

По-третє, претензія Яценюка на прем'єрство та президентство повністю перекриває якесь життя для всіх інших. Якщо Турчинова це влаштовує, бо йому будь-якими шляхами треба визволити Юлію Тимошенко, то Кличко не відчуває, що має підкорятися грі Арсенія Петровича. Тому і виникають його пояснення, що об'єднані опозиційні сили отримають менше на виборах, якщо підуть разом. Хоча це є правдою.

Люди чекають якогось політика, який скаже їм, що буде робити. А в них немає одного обличчя. Як у свідомості населення поєднати Тимошенко, яка сидить у в'язниці, Яценюка, який не соромиться поздоровляти з днем народження усіх в Адміністрації президента по декілька разів та Кличка, який займається боксом? Вони всі дуже різні. Не зрозуміло, як їх разом може сприймати народ.

Крім того, не треба забувати, що після політичної смерті Сергія Тігіпка, якого поглинула Партія регіонів, залишається його електорат. Ці люди не можуть голосувати за БЮТ або "Фронт Змін". А Кличка серйозні молоді чоловіки та жінки легко можуть підтримати. Тому йому вигідно йти самому. Якби "Фронт Змін" був "фірмою" Віталія, всі б розуміли: сильний мужній чоловік буде щось змінювати. Але ця сила із такою агресивною назвою належить людині, яка за зовнішнім виглядом може вигравати конкурси піаністів або скрипалів світового рівня. А він намагається грати роль героя, який прийде та визволить український народ від донецьких бандитів. Хто в це повірить?!

"Батьківщина" та "Фронт Змін" також не об'єднаються. Партії Тимошенко 10 років. Там є обкоми, міськкоми. Вона часто була при владі, тому має складне переплетіння адміністративного ресурсу на місцях та бізнесу. А "Фронт Змін" - це телевізійна партія. Яценюк прийшов у п'ятницю на з'їзд "Батьківщини", бо він був технічним і нічого не вирішував. Коли людина виходить і починає відкрито звертатися до портрету Тимошенко за президією, це вже штучно і ненормально. Краще б він з'їздив до неї в Качанівську колонію, а він цього не зробив. Яценюк намагається бути батьком при матері, яка знаходиться у в'язниці. Але й це в нього не виходить.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція не об'єдналася, бо не має спільного обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути