середа, 21 березня 2012 15:21
Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв
Народний депутат від НУ-НС, один із провідників кримськотатарського національного руху

Гриценка нейтралізували, щоб вів себе правильно

Адвокати колишнього спікера кримського парламенту Анатолія Гриценка мені розповідали, що жоден свідок не дав ніяких показів проти нього. Судові засідання проходили у такий спосіб, щоб не давати приводу задовольнити вимоги прокурора — 4,5 років позбавлення волі. Анатолієві Гриценку дали два роки умовно. Але його не можуть повністю звільнити, і за це треба відповідати. Рік тримали людину під вартою.

Немає ніякого сумніву, що це - політична справа. Я обходив багато інстанцій, розпитував, в чому його звинувачують, чому. Мені пальцем показували вгору, і казали, що нічого зробити не можуть, бо такий наказ даний згори. Найбільш вірогідна версія, що Анатолія побоювалися, що він буде протидіяти Василю Джарти, коли його призначили прем'єр-міністром Криму. Там зараз команда "донецьких", чи точніше "макіївських". Припускали, що Гриценко може консолідувати депутатів Криму для того, щоб створити доволі відчутну позицію. Саме цим було продиктоване таке рішення суду.

У Джарти була ще й особиста неприязнь до Анатолія Гриценка. Це були, м'яко кажучи, недружні відносини з ним. Гриценко може твердо стояти на ногах, не дивлячись ні на що, і відстоювати при цьому свою позицію. Парадокс у тому, що такі ж риси характеру були і в Джарти. Вийшло так, що Джарти спершу направили, як "смотрящого" в Крим. Він почав контролювати Гриценка, вимагав докладати по певних питаннях. Гриценко йому на те відповів: "Давай притримуйся законів. Я не визнаю ніяких "смотрящих". І тут у них пішов конфлікт. Не захотів "товаріщ" жити "по понятіях", і йому вказали місце, де він повинен знаходитися.

Але зі смертю Василя Джарти небезпека минула, все вирішили спустити на гальма. Сумніви влади полягали в тому, хто може гарантувати, що Гриценко, вийшовши на свободу, буде вести себе правильно. Ніхто їм гарантій не дав. Тому вони оголосили про два роки умовно, щоб він не міг балотуватися на вибори до Верховної Ради. Його таким чином нейтралізували.

Я цікавився у Анатолія, чи планує він оскаржувати рішення суду. Бо необхідно відстоювати свою честь, і вимагати повного виправдання. Інакше його політична кар'єра буде закрита. Відповіді я не отримав.

Я знаю Анатолія Гриценка вже 20 років. Він чиновник своєрідний, принциповий. Але завжди доступний, відкритий до діалогу, з ним можна було все обговорити. Він сміливий. Прекрасний економіст. Розбирається в багатьох питаннях. Уважний, має хорошу пам'ять. Ділові якості в нього на високому рівні.

Трагедія полягає в тому, що Гриценко з багатьма дружив, багатьом допомагав. Але коли його арештували всі ці "друзі" розбіглися. Нікого не залишилося поряд. Хоча в нас зараз не 1930-ті роки, а в людей такий страх перед владою.

Зараз ви читаєте новину «Гриценка нейтралізували, щоб вів себе правильно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути