вівторок, 10 червня 2014 13:00

Закон Росії не дозволяє перевести кримськотатарську мову на латинку

Закон Росії не дозволяє перевести кримськотатарську мову на латинку

У Російській федерації алфавіти всіх державних мов мають будуватися на графічній основі кирилиці (Закон "Про мови народів Російської Федерації", стаття 3 "Правове становище мов", пункт 6). Інша графіка може встановлюватися лише федеральними законами. Це може перешкоджати переходу кримськотатарської мови з кириличної графіки на латиницю.
 
Про це повідомляє агентство QHA.

Як зазначив доктор філологічних наук, професор Аділе Емірова, необхідність прийняття нової графіки полягає в тому, що латиниця найадекватніше передає звуковий склад кримськотатарської мови і дозволяє виключити використання диграфів (Кь, нь, г', дж).

Вона нагадала, що ще 4 роки тому робоча група Кримського інженерно-педагогічного університету під її керівництвом розробила нові правила орфографії та пунктуації на латиниці.

"У цьому стані все залишилося невизначеним. Якщо Україна не забороняла, але й нічого не робила для того, щоб перейти на латинку, то в російському законі написано - тільки кирилиця. Отже, нам, мабуть, не дозволять використовувати латинку", - зазначає Емірова.

Професор вважає, що треба домагатися дозволу використання латинської графіки в кримськотатарській мові. На її думку, це питання знову потрібно поставити до порядку денного в кримському "парламенті".

В крайньому випадку, вважає Емірова, треба додати спеціальне обґрунтування, відправляти його до Міністерства освіти Росії і просити, щоб кримськотатарській мові було дозволено використовувати латинську графіку як виняток.

Більше 20 років кримськотатарська мова переживає реформу переходу з кириличної графіки на латинку. Ще 1992 року в кримськотатарському співтоваристві була прийнята латинська графіка, а в 1997 році її ратифікувала Верховна Рада Криму. Проте до цих пір повноцінного переходу писемної мови на нову графіку не сталося.

Зараз ви читаєте новину «Закон Росії не дозволяє перевести кримськотатарську мову на латинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути