понеділок, 29 жовтня 2018 15:53

За 10 років будемо чути українську мову в Донецьку і Луганську - Княжицький

За 10 років будемо чути українську мову в Донецьку і Луганську - Княжицький
Микола Княжицький: "Побудова країни починається з усвідомлення, хто ми і чим відрізняємося від інших народів" Фото: Wikiwand

Робоча група зі створення проекту нового мовного закону отримала близько 2 тис. поправок. Їх всіх опрацюють і врахують у законопроекті, обіцяє голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький.

"Багато людей незацікавлені у прийнятті закону. Такі є і у владі, і в антиукраїнській опозиції. Наша мета - нарешті прийняти дієвий закон. Він захищатиме права української мови і україномовних українців незалежно від етнічного походження. Років за 10 ми чутимемо українську не лише у Харкові та Одесі, а й звільнених від окупації Донецьку та Луганську - не рідше, ніж у Львові чи Тернополі. Це наша мета і потрібно чесно про це сказати", - написав у соцмережі голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький

На його думку, держава повинна підтримувати тих людей, які не володіють українською, але прагнуть її вивчити.

"Такі люди повинні відчувати не приниження, а підтримку держави. Як і представники національних меншин, які бережуть власні мови і поважають українців та українську. Симпатики російськомовної або "креольської" України будуть розчаровані. Побудова країни починається з усвідомлення, хто ми і чим відрізняємося від інших народів. Без такого розуміння ми не побудуємо сильну економіку, як це стверджують помилково деякі шановні інтелектуали. Залишатимемося культурно-інтелектуальною та економічною провінцією Росії. Бо друге є наслідком першого", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заговорили про мовні квоти для газет і журналів

Новий закон не заборонятиме газети іншими мовами і не ображатиме ні угорську, ні румунську, ні польську, ні інші меншини.

"Без поваги до власної мови та культури не можна поважати іншу. Очікую спільний хор ліво-правопровокаторів, які пропонуватимуть залишити чинні наслідки русифікації або під антиукраїнськими, або під ура-патріотичними гаслами. Підтримують їх з одного гаманця. І це безперспективно. Не вірю, що їм теж вдасться переконати президента чи лідерів політичних сил не підтримувати закон. Знаю, що такі спроби тривають. Знаю, що у них втягують представників інших країн і міжнародних організацій. Марно. Національний поступ зупинити неможливо", - пише нардеп.

4 жовтня Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект про мову №5670-Д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Зараз ви читаєте новину «За 10 років будемо чути українську мову в Донецьку і Луганську - Княжицький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути