Ексклюзиви
середа, 25 березня 2015 11:22

У Киргизстані пропонують позбавити російську мову статусу офіційної

У Киргизстані пропонують позбавити російську мову статусу офіційної
Reuters

У Киргизстані пропонують ініціювати поправки до Конституції, які передбачають виключення з основного закону країни норми про офіційну мову. Про це повідомив голова Національної комісії з державної мови Егемберді Ерматов, передає Tengrinews.kz.

Голова Нацкомісії поскаржився, що міністерства та державні установи Киргизстану свідомо не переходять на діловодство накиргизько. мовою, посилаючись на Конституцію, де дозволене використання російської мови.

"Поки ми не виключимо норму про офіційну мову з Конституції Киргизстану, все буде продовжуватися в тому ж руслі. Сьогодні багато держорганів ведуть діловодство офіційною мовою, прикриваючись нормою Конституції про те, що російська мова має офіційний статус", - підкреслив Ерматов.

Однак для внесення поправок до Конституції КР буде потрібен референдум, для проведення якого необхідно зібрати 300 тисяч підписів громадян Киргизстану. Внести зміни до основного закону країни без референдуму не можна, бо при затвердженні останньої редакції Конституції був введений мораторій на поправки до 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «У Киргизстані пропонують позбавити російську мову статусу офіційної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути